Izdvojene vijesti Lalovac otkrio kako će se "švicarci" konvertirati u euro

 

Svi detalji bit će definirani tijekom ovog i početkom idućeg tjedna, a 1. listopada uslijedit će izglasavanje u Saboru ili donošenje uredbe.

Ministar financija Boris Lalovac u radijskoj emisiji Hrvatskog radija "Ujutro prvi" govorio je o detaljima vladinog prijedloga za rješenje problema građana zaduženih u švicarskim francima - konvertiranju kredita u eure. 

Kako piše HRT, u emisiju su pozvani i predstavnici banaka, ali su odlučili ne sudjelovati dok ne vide službeni vladin prijedlog.

Lalovac je precizirao da će se svi krediti u 'švicarcima' konvertirati u euro prema kamatnoj stopi koja je vrijedila na dan dizanja kredita, ali po tečaju HNB-a ili poslovne banke koji će vrijediti na dan konverzije. Lalovac je naglasio kako se ove mjere neće odnositi na već vraćene kredite. 

Svi detalji, obrazložio je, bit će definirani tijekom ovog i početkom idućeg tjedna, a 1. listopada uslijedit će izglasavanje u Saboru ili donošenje uredbe', kazao je Lalovac. Banke će imati rok od tri mjeseca da se prilagode novoj situaciji jer će se svaka kreditna partija obrađivati individualno. 

"Banke ovu bitku ne mogu dobiti. Imale su jeftin novac, uzele su bonuse i otišle, a građane su pustile da grcaju u dugovima", zaključio  je Lalovac. 

 

Izvor: www.poslovni.hr

Objavljeno: 26.8.2015.
Pogleda: 4139
Tagovi: financijske institucije