Ispravljanje nepravde: Tko želi moći će iz II. u I. mirovinski stup

 

Povratak u I. mirovinski stup omogućit će svima koji su u trenutku izbora imali između 40 i 50 god. Žene u mirovini od 2008. zakinute su za 400-1000 kn, razlika im neće biti isplaćena.

Otprilike 1200 umirovljenica koje su otišle u mirovinu kao osiguranice II. stupa, pa im je mirovina 30-ak posto niža nego što bi bila da su ostale u I. stupu, napokon će odahnuti.

Vlada priprema zakon koji će im omogućiti povratak u I. mirovinski stup i pravo na dodatak na mirovinu, pa će se izjednačiti s ostalima. 

Povratak u I. stup omogućit će se svima koji su na početku reforme 2002. imali između 40 i 50 godina života te su dobrovoljno pristupili II. stupu. Riječ je o 120 tisuća zaposlenih koji će i dalje ostati članovi II. stupa, ali će se moći vratiti u I. stup kada budu odlazili u mirovinu, pokaže li se to povoljnije za njih. 

Uvažavajući sugestije stručnjaka i Udruženja mirovinskih fondova, Ministarstvo gospodarstva je, kaže Krešimir Rožman, državni tajnik tog ministarstva, odustalo od ideje da se odmah organizira prebacivanje iz II. u I. stup, već će se to dogoditi u trenutku umirovljenja. Time se, tvrde mirovinski fondovi, osiguranici štite od nove moguće greške jer su uvjereni da će im sa duljim periodom štednje osigurati povoljnija primanja. 

Zasad su prve umirovljenice prošle bitno lošije, pa su žene koje su radni vijek bile prosječno plaćene imale 400 kuna nižu mirovinu od žena koje su ostale u I. stupu, a kod žena koje su zarađivale dvostruko više razlika je i do tisuću kuna.

Izvor: vercernji.hr
Foto: iStock photo

Objavljeno: 22.8.2011.
Pogleda: 1941
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije