Islamsko bankarstvo sve popularnije: Bosna bank international širi poslovanje

 

Islamsko bankarstvo privlači sve više pozornosti, osobito u vrijeme globalne krize kada mnogi analitičari upravo u ovom obliku bankarstva vide mogući spas za uzdrmani svjetski financijski sustav. Riječ je o modelu koji se temelji na islamskim principima, pa je tako zabranjeno financiranje svih spekulativnih djelatnosti koje zabranjuje šerijat: uzimanje kamate i nenamjensko financiranje. Specifična je i podjela rizika jer banka i osobe koje ulažu novac u nju dijele dobit ili gubitak od ulaganja.

Izuzev jedne male islamske banke u Albaniji, Bosanska banka International (BBI), sa sjedištem u Sarajevu, jedina u regiji posluje prema islamskim principima.

Prenosimo veći dio intervjua iz Poslovnog dnevnika sa Amerom Bukvićem, direktorom Bosanske banke International, koji objašnjava zašto godišnje rastu po stopi od 25 posto, govori o rastu popularnosti islamskog bankarstva i razlozima odgađanja širenja u regiji: 

Hoće li BBI ući na hrvatsko tržište i kada?
Sa svojim osnivačima i dioničarima - Islamskom bankom za razvitak, Abu Dhabi Islamic Bank i Dubai Islamic Bank - razmatrali smo mogućnost proširenja na regiju, pa i u Hrvatsku, ali je došlo do globalne financijske krize te je ta akcija zasad odgođena.

BBI ima namjeru proširiti poslovanje na jugoistočnu Europu, ne samo zbog toga što u njoj živi izvjestan broj muslimanske populacije koja želi proizvode i usluge islamskog bankarstva već i zbog popularnosti koju je ova vrsta financijskog poslovanja stekla u posljednje vrijeme u cijelom svijetu, naročito u doba krize, kada se pokazalo kao najotpornije. No o tome ćemo moći detaljnije govoriti kada budemo imali sigurne pokazatelje da je kriza minula. Kad se budemo upustili u širenje tržišta, istražit ćemo realne potrebe te pokrenuti PR kampanju u smislu obrazovanja javnosti o islamskom bankarstvu, što u BiH već činimo.
Tako smo potaknuli i pokretanje postdiplomskog studija iz islamskog bankarstva na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i uvođenje tog predmeta na mnoga sveučilišta u BiH. U okviru banke osnovali smo BBI Akademiju islamskog bankarstva koju pohađaju zaposlenici, ali i zainteresirani građani.

Koliko islamskih banaka posluje u svijetu?
Oko 330 banaka radi isključivo prema islamskim principima, a mnoge konvencionalne banke u svijetu imaju tzv. islamske prozore (Islamic windows) pomoću kojih pružaju usluge dizajnirane prema islamskim financijskim principima. Tako britanski HSBC ima 20 islamskih prozora preko svoje Amanet Finance banke, američki City Bank formirao je "City Islamic Bank", a prozore islamskom bankarstvu otvorio je i nizozemski ABN AMRO, kao i njemački Deutsche Bank. Islamsko bankarstvo bilježi ekspanziju pa je u 2010. na tržište stupilo 18 novih islamskih banaka, a šest konvencionalnih počelo je pružati takve usluge preko "islamic windowsa".

Kolika je zastupljenost banaka koje posluju prema islamskim principima u neislamskim zemljama?
Iako ih se većina nalazi u arapskim zemljama, sve ih se više otvara i u drugim državama. Tako u Australiji postoje dvije, a u SAD-u 38 financijskih institucija koje pružaju i usluge islamskog bankarstva. U Velikoj Britaniji ih je 23, u Luksemburgu četiri, te jedna, naša, u BiH. Kada govorimo općenito o islamskim financijskim institucijama, njih je u svijetu više od 160. Najveća islamska banka El Rajhi Banking & Investment Corporation Saudijske Arabije s kapitalom od milijardu dolara ima svoje poslovnice u Londonu i Luksemburgu.

Inače, američki City Bank je prva konvencionalna banka koja je s operativnim kapitalom od 20 milijuna dolara sudjelovala u uspostavljanju islamske banke u Bahreinu. Banke poput Goldman Sachsa, Kleinwort Bensona i ANZ Grindlaysa nude financijska sredstva po islamskim financijskim kriterijima.

Islamsko bankarstvo sve je zastupljenije u bankarskom sektoru.
O kojem je udjelu riječ?

Udio islamskog bankarstva u BiH i regiji nije velik jer BBI, osim jedne manje banke u Albaniji, jedini posluje prema islamskim principima, ali interes za njim ne jenjava. Godišnja stopa rasta BBI-a iznosi 25 posto, dok u globalnim okvirima godišnja stopa rasta islamskog bankarstva iznosi 15 posto dosežući sredstva od bilijun dolara.

Koji su poslovni planovi vaše banke u idućim godinama?
BBI planira konsolidirati svoju poziciju, a ako uvjeti budu povoljni, i dodatno proširiti poslovnu mrežu. U procesu razvoja poslovanja, u vrijeme ekonomske neizvjesnosti i zbog efekata globalne financijske krize koja se odrazila i na regiju, posebice zbog poteškoća s kojima se suočavaju europske zemlje, pristupit ćemo oprezno i konzervativno. Trend islamskog bankarstva i financijskog poslovanja općenito je u porastu, stoga se nadamo da ćemo u skoroj budućnosti moći razviti svoje poslovanje i u široj regiji.

Kako posluje BBI?
Iako je ovo vrijeme globalne ekonomske krize, a u ovom dijelu svijeta još postoje predrasude o islamskom bankarstvu, BBI se može pohvaliti pozitivnim poslovanjem koje je stalno u uzlaznoj putanji. Iz mjeseca u mjesec BBI bilježi napredak u gotovo svim segmentima poslovanja. Tako je ukupna aktiva banke 31. kolovoza 2011., u usporedbi s istim datumom prošle godine, veća za 15,51%. Također se povećao broj depozita fizičkih osoba, i to za 19,25 posto, a pravnih osoba za 17,35 posto, dok su ukupna financiranja klijenata veća za 13,02 posto i, konačno, ostvareni poslovni rezultat 31. kolovoza veći je za 106,53 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Više o "islamskom bankarstvu" na ovom linku...

Izvor: Poslovni dnevnik

Objavljeno: 13.10.2011.
Pogleda: 6119
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije