Irska kriza mogla bi izazvati smrt eurozone

 

Irska dužnička kriza i strah koji je zavladao u drugim europskim državama mogli bi izazvati smrt eurozone kakvu poznajemo, upozoravaju stručnjaci.

Lionel Barber, urednik Financial Timesa, oprezan je u 'otpisivanju' eura kao takvog, ali kaže kako su strukturalne promjene i popravci u eurozoni neminovni za njezin opstanak.

U emisiji Sky Newsa voditelju Jeffu Randallu kazao je kako trenutno ne gledamo kako umire jedna valuta, ali možda gledamo početak promjene u eurozoni.
"Drugim riječima, euro možda preživi ali eurozona u svom sadašnjem obliku, sa sadašnjim članstvom, možda neće", kazao je.

Profesor Geoffrey Wood, bivši ekonomist središnje engleske banke, izjavio je kako je sama činjenica da su najprije Grčka, a potom i Irska zatražile pomoć, "znak da je euro već propao".

"Euro kakav je dizajniran originalno, nije preživio", kaže Wood, objašnjavajući kako euro nije dizajniran za mehanizme spasa pružene zemljama koje nisu sposobne servisirati svoje dugove, te da se mora promijeniti ako misli preživjeti u budućnosti.

izvor: seebiz.eu

Objavljeno: 25.11.2010.
Pogleda: 967
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije