Intesa i UniCredit pregovaraju o prodaji loših kredita

 

Talijanski kreditori razgovaraju s američkim ulagačem KKR-om o osnivanju fonda za izdvajanje problematičnih zajmova.

Dvije vodeće talijanske banke Unicredit i Intesa, u čijem su vlasništvu najveći domaći kreditori Zagrebačka i PBZ banka, u načelnim su razgovorima s američkim investitorom KKR-omo osnivanju fonda u koji bi izdvojile dio problematičnih kredita.

"Riječ je o preliminarnim razgovorima o mogućem planu stvaranja fonda između Intese, UniCredita i KKR-a. Zasad još nema brojki, niti je razmijenjena ikakva dokumentacija", rekao je neimovan izvor Reutersu. Ta se vijest pronijela samo nekoliko dana nakon objave da Intesa planira osnivanje interne "loše banke", a istog je dana UniCredit obznanio prodaju dijela lošeg portfelja privatnom "equity" fondu, što je drugi po redu takav potez nakon prosinca prošle godine. Kreiranje fonda s američkim ulagačem omogućilo bi najvećim talijanskim bankama da uoči revizije kvalitete bilanci koju u svibnju namjerava pokrenuti Europska središnja banka očiste portfelj dijela problematičnih kredita.

Interes američkoga fonda u potencijalnoj je zaradi koju bi ostvario u slučaju oporavka talijanskog gospodarstva i naplate (dijela) zajmova. Neimenovani izvor rekao je talijanskim medijima da bi KKR pružio kapitalnu podrušku, dok bi Intesa i Unicredit zadržale manjinske vlasničke udjele na temelju kojih bi transferirale lošu aktivu. Drugi izvor Reutersu je rekao da su predmet razgovora samo restrukturirani zajmovi koji su na kraju listopada dosegnuli 8,1 milijardu eura u Unicreditu i 2,5 milijardi u Intesi. Ima li u tim brojkama, i koliko, loših kredita koje neotplaćuju klijenti Zabe i PBZ-a, zasad nije poznato. Recesija u Italiji reflektirala se u porastu neurednih kredita. Portfelj onih s najmanjom vjerojatnošću za naplatu dosegnuo je 150 milijardi eura, a unatoč prvim znakovima oporavka, očekuje se da će nastaviti s rastom duboko u 2016. 

 

Izvor: Poslovni.hr

Objavljeno: 11.2.2014.
Pogleda: 4654
Tagovi: financijske institucije