Indeksi blago porasli – rast defenzivnih dionica

 

U četvrtak se na Wall Streetu trgovalo nesigurno, prvenstveno zbog slabih makroekonomskih podataka. Vodeći indeksi ostvarili su blagi rast, zahvaljujući ponajviše rastu cijena defenzivnih dionica, kao što su one uslužnog i zdravstvenog sektora, koji se smatraju sigurnijim ulaganjima u nesigurna vremena.

Dow Jones indeks ojačao je 0,24 posto, na 10.434 boda, dok je S&P 500 porastao 0,13 posto, na 1.116 bodova, a Nasdaq indeks 0,05 posto, na 2.307 bodova.

Anemičan oporavak – rast nezaposlenosti

Veći dio trgovanja indeksi su proveli u negativnom području jer su ulagače razočarali slabi makroekonomski podaci, koji ukazuju na anemičan oporavak američkog gospodarstva.

Prošloga je tjedna broj novih prijava za pomoć nezaposlenima porastao za 12.000, na 472.000, dok su analitičari očekivali nastavak pada nezaposlenosti.

Ulagače je pokolebao i podatak Fedove podružnice u Philadelphiji, prema kojemu je industrijska aktivnost u toj regiji u lipnju nastavila rasti, ali sporije nego mjesec dana prije.

Rast cijena u defenzivnim sektorima

Ipak, pred kraj trgovanja vodeći indeksi probili su se u pozitivno područje, ponajviše zahvaljujući rastu cijena u defanzivnim sektorima, kao što su uslužni i zdravstveni, koji se smatraju sigurnijim ulaganjima u nesigurna vremena.

Tako je cijena dionice FirstEnergya porasla 1,6 posto, a zdravstvenog osiguravatelja Aetne 4,5 posto.

Dio analitičara ističe važnost toga što se S&P 500 indeks zadržao iznad 200-dnevnog pomičnog prosjeka, nakon što se u utorak prvi puta nakon mjesec dana probio u to područje, jer to smatraju signalom jačanja tržišta.

Drugi, pak, ističu da je obujam trgovanja vrlo mršav, što pokazuje da su mnogi ulagači nesigurni, a dok se ne vrati povjerenje u tržište, teško je, kažu, očekivati daljnji značajniji rast cijena dionica.

Blagi rast i na europskim burzama

I na europskim su burzama cijene dionica jučer blago porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,3 posto, na 5.253 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,53 posto, na 6.223 boda, a pariški CAC 0,19 posto, na 3.683 boda.

izvor: profitiraj.hr

Objavljeno: 18.6.2010.
Pogleda: 1902
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije