I njih je stigla kriza, dijele otkaze i zatvaraju poslovnice

 

Kriza je učinila svoje i u bankarskom sektoru. Sve masovnije se počinju dijeliti otkazi, a poslovnice se zatvaraju, iako niti jedna banka službeno neće to potvrditi.

Prvi put se u 2012. u odnosu na godinu prije smanjio ukupan broj zaposlenih u tom sektoru, a taj se trend prema posljednjim podacima Biltena o bankama Hrvatske narodne banke (broj 27) i dalje nastavio, piše Glas Slavonije

Na kraju 2013. u bankama su bile zaposlene 20.982 osobe, a to je za tri posto, odnosno 657 zaposlenika manje nego na kraju 2012. U isto vrijeme banke su imale i za tri posto manji broj poslovnica, a četvrta je to godina zaredom kako se zatvaraju poslovnice. 
 

Smanjuje se i broj bankomata


U 2012. godini najviše je u tome bila pogođena upravo Osječko-baranjska županija. Godinu je završila sa sedam poslovnica manje, što je bilo najviše u državi. Za prošlogodišnjih 12 mjeseci ugašene su još četiri poslovnice. Da bi apsurd bio još veći, u Osječko-baranjskoj, Požeško-slavonskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji smanjuje se i broj bankomata. 

"U uvjetima nastavka nepovoljnih gospodarskih kretanja banke i dalje smanjuju opće troškove poslovanja, što uključuje i troškove zaposlenika te kanala distribucije", navodili su u prošlogodišnjem Biltenu. Smanjenje takvih općih administrativnih troškova nastavlja se i dalje. 

U Hypo banci, kao banci koja je preuzela domicilnu Slavonsku banku, pa je u njoj najviše zaposlenih Slavonaca ne taje kako je napravljena nova organizacijska struktura. 

"Provedena je analiza radnih mjesta te je napravljena nova organizacijska struktura na temelju koje su i u front i u back officeu sistematizirana radna mjesta i pripremljeni opisi poslova. Prilikom optimizacije poslovanja te kroz uvođenje nove informacijske tehnologije dolazi do određenog tehnološkog i organizacijskog viška zaposlenika, odnosno do gašenja nekih radnih mjesta i poslova. Uvažavajući sve zakonske propise, utvrđen je broj viška zaposlenika, kojima je ponuđena mogućnost da se na osnovi svojih kvalifikacija natječu za neka od nepopunjenih radnih mjesta u drugim sektorima", priopćili su iz Hypa. 

Iako to u banci neće izrijekom potvrditi, po osječkim kuloarima spominje se brojka od 50, pa čak i sto prekobrojnih. 
 

Devet sporazumnih odlazaka uz stimulativnu otpremninu


Ali posve je jasno kako pripajanje banaka sa sobom nosi određenu selekciju. Ne taje to, primjerice, u OTP banci. 

"Do kraja ove godine realizirat će se pripajanje Banco Popolare Croatia OTP banci, te se može očekivati da će u sljedećem razdoblju biti tehnoloških viškova, a sve u cilju postizanja optimalnih radnih kapaciteta banke", priopćili su iz te banke. Na razini cijele OTP banke ove godine nije bilo jednostranog otpuštanja zaposlenika s osnova tehnološkog viška, no realizirano je devet sporazumnih odlazaka uz stimulativnu otpremninu, od kojih je, preciziraju, jedan zaposlenik iz pozadinskih poslova, a preostalih osam iz poslovne mreže. 
 

Značajnijih otpuštanja nije bilo


Iz Erste banke kažu kako vode računa o usklađivanju operativnih troškova prema očekivanoj projekciji ostvarivanja operativnih prihoda te se plan poslovanja prilagođava tržišnim okolnostima. 

"U skladu s gospodarskom situacijom i vrlo zahtjevnim tržišnim uvjetima poslovanja, Erste banka već je provela niz mjera povećanja efikasnosti poslovanja i štednje. Međutim, značajnijih otpuštanja nije bilo. Strategija u budućnosti također će se bazirati na realnim potrebama posla uz maksimalnu optimizaciju postojećeg broja zaposlenika koje je ujedno usklađeno i s optimizacijom poslovanja koja se kontinuirano provodi", navode u Erste. Slično odgovaraju i u Hrvatskoj poštanskoj banci, oni su s datumom 30. lipnja imali 1.065 zaposlenika. 

Izvor: danas.net.hr

Objavljeno: 15.10.2014.
Pogleda: 3188
Tagovi: financijske institucije