I Hypo smanjuje kamatu na kredite u švicarcima od 01.10.

 

Hypo Alpe-Adria-Banka d.d. je drugi put u posljednjih 10 mjeseci snizila kamatne stope stambenih kredita s valutnom klauzulom u CHF u rasponu od 0,20 do 0,50 postotnih bodova.

Svjesna rasta kreditnog opterećenja uzrokovanog izvanrednim rastom tečaja švicarskog franka Hypo Alpe-Adria-Banka odučila je sniženjem kamatne stope olakšati klijentima otplatu njihovih kredita.

Sukladno tome, kamatne stope stambenih kredita s valutnom klauzulom u CHF snižene su 0,20 postotnih bodova za klijente bez primanja u Hypo banci te 0,50 postotnih bodova za klijente koji imaju primanja u Hypo banci. Nove, niže kamatne stope, koje će rezultirati i nižim anuitetom otplate primjenjivat će se od listopada 2011. godine i odnose se na anuitete koje na naplatu dospijevaju 30. listopada, tj. 1. studenog.

Ovo je već drugo sniženje kamatnih stopa za korisnike stambenih kredita u CHF, ugovorenih po standardnim uvjetima uz promjenjivu kamatnu stopu, u posljednjih 10 mjeseci, budući da je Hypo banka već krajem 2010. godine snizila kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova te su ovime kamatne stope snižene na razinu onih iz 2008. godine.

„Imajući u vidu teškoće koje trenutačna situacija nosi sa sobom i s kojima se dio naših klijenata suočava, ovim putem odlučili smo im pomoći, smanjiti njihovo kreditno opterećenje i rate kredita te im omogućiti dodatno olakšanje u vidu sigurnosti otplate“, izjavio je Ivo Bilić, član Uprave Hypo Alpe-Adria-Banke nadležan za poslovanje s građanstvom.

Kako bi svojim klijentima olakšala situaciju, Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. je već ranije uvela mogućnost produženja roka otplate kredita do 40 godina u sklopu moratorija ili reprograma kredita, ukinula je naknadu za promjenu valute kredita uz koju se veže valutna klauzula iz CHF u EUR, a sukladno „Memorandumu o mjerama za ublažavanje položaja korisnika stambenih kredita“ omogućila je i produljenje roka otplate stambenog kredita do 40 godina odnosno do sedamdesetpete godine života korisnika kredita. Također, korisnicima kredita omogućeno je ugovoriti moratorij ili reprogram po kreditu prema modelima uz plaćanje kamate ili bez plaćanja kamate tijekom moratorija kako bi lakše podnijeli novonastale promjene.
 

Izvor: objava za medije Hypo Alpe Adria banke

Vezane vijesti:
PBZ dodatno smanjuje kamatu na stambenjake u švicarcima i donosi mjere za pomoć pri otplati
Erste odgovara na zahtjeve građana- smanjuje se kamata na CHF za 0,35%

Objavljeno: 1.9.2011.
Pogleda: 3366
Tagovi: krediti, makroekonomija, štednja, financijske institucije