I EBRD u utrci za CO, HPB žele OTP, Erste i još jedan ulagač

 

Iako se nagađa da bi Vlada HPB prepustila mađarskoj OTP banci u zamjenu za MOL-ov udjel u Ini, izvor iz Vlade takvo što opovrgava

Broj zainteresiranih za Croatia osiguranje povećan je sa sedam na njih 11, a za HPB na tri, doznajemo od izvora bliskih privatizaciji tih dviju kompanija.

Još prošli tjedan Vlada je imala tek jedno pismo namjere za HPB. Za preuzimanje domaće državne banke interes imaju OTP i Erste, dok se tek nagađa da je treći interesent belgijski KBC. Osim Adrisa, poljskog PZU, Triglava, AIG-a, Erga i VIG-a, za preuzimanje udjela u Croatia osiguranju interes ima i EBRD, za koji se već i prije govorilo da bi mogao iskazati interes za domaću osiguravajuću kuću. Već se nagađa kako bi država mogla HPB prepustiti mađarskoj OTP banci, u zamjenu za preuzimanje MOL-ova udjela u Ini, ponajprije i zato što pregovarački tim MOL-a u razgovorima s državom vodi predsjednik OTP-a Sander Csanyi. Naš izvor iz Vlade takvu kombinaciju opovrgava, isto kao i mogućnost da bi za Croatia osiguranje u startu mogle otpasti tvrtke koje su u državnom vlasništvu, odnosno poljski PZU, gdje je poljska država većinski vlasnik, i slovenski Triglav, gdje država ima manji udjel.

U Vladi vjeruju da se u prikupljanju neobvezujućih ponuda broj zainteresiranih neće znatno smanjiti. Primjerice, ne vjeruju da bi američki AIG morao odustati, kao što se nagađalo, jer smo im premalo tržište. KPMG je procijenio vrijednost Croatia osiguranja na 210 milijuna eura. Od izvora bliskih ulagačima doznajemo da će se cijena sigurno kretati između 200 i 300 milijuna eura. Tako bi država za ponuđeni udjel od oko 42 posto mogla dobiti oko 100 milijuna eura, a prema procjenama, isti iznos može se očekivati i za prodaju cijelog HPB-a. Neobvezujuće ponude očekuju se do 20. rujna.

Izvor: Večernji list

Objavljeno: 6.9.2013.
Pogleda: 5085
Tagovi: financijske institucije