19 lip 2013
Makroekonomija, Financijske institucije, Krediti, Štednja

Općinski sud u Mostaru donio je prvu presudu u BiH prema kojoj je Hypo banka u toj zemlji nezakonito naplaćivala zajmove izdane u švicarskim francima, ističući da je bila dužna držati se tečaja na dan sklapanja ugovora o zajmu, a ne na dan kada su pristizale obveze plaćanja rata svojim klijentima, objavio je Dnevni avaz objavljujući i presliku ove sudske odluke

Prema navodima iz nepravomoćne presude, Hypo banka je prekršila Zakon o deviznom poslovanju u valutnoj klauzuli i Zakon o obligacijskim odnosima te se navodi da banka nije imala pravo obračunavati rate zajmova po tečaju na dan plaćanja, nego po onom na dan sklapanja ugovora. Također, banka nije smjela obračunavati kamatnu stopu promjenljivom maržom, nego samo pratiti promjenu libora na tržištu, prenosi Hina.

Prema riječima odvjetnice Marice Glibić, koja vodi stručni tim više oštećenih klijenata, presuda je bila očekivana. Riječ je o klijentu koji je svoje obveze vraćao uredno. Tijekom ročišta više sudaca nam je reklo da će presuda biti u klijentovu korist jer se zaista rado o nezakonitim stvarima, rekla je Glibić, koja je najavila da već danas ima novo ročište po tužbi protiv Hypo banke.

Po pisanju lista, iz udruge Švicarac, koja okuplja korisnike kredita u švicarskim francima koji se smatraju oštećenima, izrazili su zadovoljstvo presudom, a njihov predsjednik Kemal Duraković istaknuo je da su banke nezakonito mijenjale kamatnu stopu, pokretale hipoteke i tako ugrozile živote tisuća građana u BiH.

Iz Hypo banke su pak najavili da će se žaliti na presudu. Hypo Alpe-Adria-Bank uložit će žalbu na prvostupanjsku presudu jer smo u predmetu ponudili niz dokaza koji potvrđuju zakonsku utemeljenost ovakvih zajmova, stoji u priopćenju banke. Dodaje se da nadležne institucije u BiH u svojim nadzorima poslovanja banke nisu utvrdile bilo kakvu nezakonitost kod kreditnih ugovora s valutnom klauzulom u švicarskim francima.

izvor: tportal