Hypo: NE povlačimo se iz Hrvatske

 

Mnogo strke izazvala je današnja kriva interpretacija intervjua predsjednika uprave Hypa, Gottwalda Kranebittera u razgovoru za austrijski mjesečnik Trend. Vodeći hrvatski mediji i portal kopiranjem jedni od drugih najavili su povlačenje Hypo grupe iz Hrvatske, što odlučno negiraju u Hypu. Hrvatska je jedno od ključnih tržišta Hypa, a radi se o planu Banke iz 2009. o re-privatizaciji kada Banka ponovno bude stabilna.


Tko će biti novi vlasnik Hypo grupe?

Hypo Alpe-Adria-Banka d.d. oštro je reagirala na u potpunosti netočno interpretirane izjave predsjednika Uprave Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. International AG, Dr. Gottwalda Kranebittera o budućem poslovanju Grupe u regiji, a posebice u Hrvatskoj.  Naime, dr. Gottwald Kranebitter u svom intervjuu za austrijski magazin Trend nije rekao kako će Hypo Grupa povlačiti iz zemalja bivše Jugoslavije jer je to u potpunosti netočno.

Ono što je rečeno je već odavno poznata i prilikom nacionalizacije banke krajem 2009. godine od strane Republike Austrije komunicirana činjenica da će se Banka re-privatizirati kada će ponovno biti stabilna.  Sukladno tome priprema procesa prodaje započet će sredinom 2012. godine, pri čemu će Hypo u obzir uzeti samo potencijalne kvalitetne partnere koji će omogućiti dugoročno održivo poslovanje.  

U Hypu naglašavaju kako je teza da se povlače iz Hrvatske u potpunosti netočna jer će Hypo banka i pod potencijalnim novim vlasnikom nastaviti poslovati u Hrvatskoj, pogotovo jer u Hrvatskoj, koja je jedno od ključnih tržišta Hypo Grupe imamo više od 10% tržišnog udjela, banka smo broj četiri na hrvatskom tržištu s više od 400.000 klijenata čiji broj kontinuirano raste, te nastavljamo razvijati svoje poslovanje i otvarati nove poslovnice, primjerice 23. prosinca otvaramo novu poslovnicu u Vukovarskoj u Zagrebu.   

Povijest poslovanja u Hrvatskoj
Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. jedna je od vodećih banaka na hrvatskom tržištu. Članica je Hypo Alpe Adria, u čijem je stopostotnom vlasništvu. Bankarsko poslovanje Grupe u Hrvatskoj započinje 1996. utemeljenjem Hypo Bank Croatia d.d., koja tri godine kasnije sukladno grupnoj odluci mijenja ime u Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. Godine 2009. dovršen je projekt pripajanja Slavonske banke Osijek Hypo Alpe-Adria-Banci. Ujedinjena banka danas posluje putem mreže od 72 podružnice i poslovnice te 234 bankomata diljem Hrvatske. 

Hypo Alpe Adria Hypo Alpe Adria je međunarodna bankarska i financijska grupacija koja posluje preko na oko 320 lokacija u 12 zemalja (Austrija, Italija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Njemačka, Mađarska, Bugarska, Makedonija i Ukrajina) te s poviješću koja seže više od 110 godina unatrag. Krovna institucija Hypo Alpe Adria je Hypo Alpe-Adria-Bank International AG sa sjedištem u Klagenfurtu (Austrija). Republika Austrija je stopostotni vlasnik Hypo Alpe Adria. Mreža Hypo Alpe Adria trenutačno broji oko 8.000 zaposlenika koji opslužuju oko 1,2 milijuna klijenata.

Izvor: moj-bankar.hr / HAAB

 

Objavljeno: 19.12.2011.
Pogleda: 2980
Tagovi: financijske institucije