Hrvatsku očekuju daljnja zaduživanja, susjednoj Mađarskoj snižen rejting

 

U najnovijem izdanju publikacije International Risk & Payment Review koja obuhvaća rizike poslovanja u 132 države svijeta, najstarija bonitetna kuća na svijetu, Dun & Bradstreet dodjeljuje Hrvatskoj i dalje rejting DB3d (trend je i dalje rastući). Tim rejtingom Republika Hrvatska svrtana je u zemlje s blagim rizikom poslovanja.

Što se regije tiče, Slovenija ostaje na prvom mjestu sa rejtingom DB2c, a slijede ju Italija DB3a, Mađarska DB4a, Albania DB4a, Makedonija DB4b, Srbija DB4d i BIH DB6a.

Rjeting je snižen u četiri države a to su Kuba (sa DB6b na DB6c), Španjolska (sa DB3b na DB3c), Uganda (sa DB 4d na DB5a), te našim susjedima Mađarima koji su do prošlog mjeseca bili u rangu sa Hrvatskom (DB3d), a sada im je snižen rejting na DB4a. Razlog snižavanja Mađarskog rejtinga ponajprije leži u činjenici da su analitičari zabrinuti oko utjecaja dužničke krize u eurozoni, kao i oko političkog rizika, visokog javnog duga i loše ekonomske prognoze.

Već peti kvartal zaredom zabilježen je pad BDP-a (-2,5% u prvom kvartalu ove godine). Uz pad BDP-a, zabilježen je i pad investicija od 13,9% u odnosu na godinu ranije. Također, pad bilježe privatna i javna potrošnja, a blagi rast od 3,6% bilježi izvoz. D&B očekuje lagani oporavak u drugom dijelu godine te predviđa da će godišnji rast BDP-a biti 0,5%.

Budući da je deficit premašio svoj godišnji target, vlada će se morati dodatno zaduživati obveznicama, te će morati ubrzati ekonomski program oporavka. Dodatan udarac zadalo HSLS ovo napuštanje koalicije zbog neslaganja sa vladom.

Pozitivno, Hrvatska i Rusija su sklopile ugovor o družbi Adria koji se planirao još od 2002 godine. Time je Hrvatska dobila značajan financijski i geo-strateški benifit.

izvor: Bonline

Objavljeno: 19.8.2010.
Pogleda: 688
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije