Hrvatskoj pogoršani izgledi kreditnog rejtinga

 

Analitičari iz japanske bonitetne agencije Rating and Investment Information (R&I) očekuju da bi se hrvatski rejting ubuduće mogao pogoršati. Agencija je za sada zadržala dosadašnju ocjenu kreditnog rejtinga Hrvatske, no izgledi tog rejtinga su pogoršani, objavljeno je krajem prošloga tjedna, a prenosi u ponedjeljak na svojim internet stranicama Ministarstvo vanjskih poslova.

Ocjena rejtinga i dalje je BBB+, no izgledi za promjenu su pomaknuti iz "stabilnih" u "negativne". Konkretno, japanski analitičari očekuju da bi se hrvatski rejting ubuduće mogao pogoršati. Kao glavni razlog R&I navodi "zabrinutost zbog strukturnog usporavanja gospodarskog rasta".

Takav bi trend mogao ugroziti vladin plan rezanja proračunskog deficita kao i smanjivanje vanjskog duga, navodi se u priopćenju koje prati objavu rejtinga. Da bi se očekivanja promijenila, Hrvatska bi morala pokazati da može smanjiti fiskalni deficit i vanjski dug kroz oporavak gospodarskog rasta. Analitičari ove japanske agencije navode kako privatni sektor u Hrvatskoj mora biti produktivniji i konkurentniji. Za prošlu godinu, u ovoj rejting agenciji procjenjuju da je proračunski deficit iznosio četiri posto BDP-a, za razliku od 2,9 posto, na koliko deficit procjenjuje hrvatska Vlada. Srednjoročni cilj vlade je smanjiti deficit na 1,2 posto BDP-a do 2012. godine, uz prosječan realni rast BDP-a od 3 do 3,5 posto godišnje. Iz R&I tvrde kako se te procjene vežu uz očekivano pristupanje Europskoj uniji, a ako se one pokažu nerealnima, hrvatski će rejting najvjerojatnije biti snižen.

Rejting Hrvatske kod drugih se agencija uglavnom nalazi tek jednu razinu iznad tzv. spekulativnog rejtinga. Agencija Standard & Poor’s daje Hrvatskoj ocjenu BBB, agencija Fitch ocjenu BBB-, dok agencija Moody’s hrvatskom rejtingu daje ocjenu Baa3. Moody’s je svoju ocjenu dao u studenom prilikom emisije desetgodišnje obveznice i analitičari te agencije buduće izglede za rejting procjenjuju stabilnima. U agenciji FitchRatings oni su negativni.

U trenutku kad se očekuje ponovno zaduživanje Hrvatske, na domaćem tržištu pogoršanje rejtinga značilo bi i svakako viši očekivani prinos za ulagače i skuplji kapital za državu.

SEEbiz

Objavljeno: 23.2.2010.
Pogleda: 1033
Tagovi: makroekonomija