Hrvatskoj i dalje rejting DB3d – blagi rast BDP-a tek koncem godine

 

Bonitetna kuća Dun & Bradstreet objavila je da Hrvatska i dalje ima rejting DB3d što je svrstava u zemlje s blagim rizikom poslovanja, a procjenjuje da će do opravka hrvatskog BDP-a doći tek krajem godine i ukupno u ovoj godini prognozira rast BDP-a za 0,5 posto. Ističu također kako bi Vladin program gospodarskog oporavka, objavljen u travnju, a koji još uvijek nije u cijelosti u funkciji niti ga gospodarske statistike još odražavaju, trebao potaknuti ekonomski rast u drugom dijelu godine.

U srpanjskom izdanju publikacije International Risk & Payment Review koja obuhvaća rizike poslovanja u 132 države svijeta, Dun & Bradstreet dodjeljuje Hrvatskoj i dalje rejting DB3d (trend je i dalje rastući). Tim rejtingom Republika Hrvatska je svrstana u zemlje s blagim rizikom poslovanja, navodi se u izvješću D&B koje prenosi zagrebačka agencija Bonline.

Pad BDP-a usporava prema očekivanjima

Pozivajući se na podatke Državnog zavoda za statistiku, iz D&B podsjećaju da je stopa pada BDP-a na godišnjoj razini usporena, sa 4,5 posto u četvrtom tromjesečju prošle godine na 2,5 posto u prvom tromjesečju 2010. godine.

To je u skladu s očekivanjima D&B koji predviđa da BDP neće rasti sve do pred kraj godine, a zahvaljujući djelomično mjerama štednje koje je Vlada uvela 2009. i s kojima je nastavila i u ovoj godini.

Očekujemo da će rast BDP-a ukupno u ovoj godini biti 0,5 posto, navodi D&B u svom najnovijem izvješću.

Statistike još ne odražavaju Vladin program

Ističu također kako bi Vladin program gospodarskog oporavka, objavljen u travnju, a koji još uvijek nije u cijelosti u funkciji niti ga gospodarske statistike još odražavaju, trebao potaknuti ekonomski rast u drugom dijelu godine.

U izvješću se također navodi kako će mjere ukidanja kriznog poreza u dvije faze (u srpnju i studenom) biti olakšanje za kućanstva, a skraćivanje rokova plaćanja u javnom sektoru zasigurno će pomoći tvrtkama u podmirenju njihovih obveza.

više na profitiraj.hr

Objavljeno: 1.7.2010.
Pogleda: 1531
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije