Hrvatska nije najgora: vjerojatnost bankrota Španjolske i Italije veća od Hrvatske

 

'Economist' je analizirao bankrote država u posljednjih 12 godina i zaključio da bankrot (zapravo 'default' - nemogućnost vraćanja dugova) u pravilu pozitivno djeluje na gospodarstvo. Doduše, bankrot Italije i Šanjolske prijeti 'povlačenjem za sobom' cijele Europe, odnosno stvaranjem potrebe za redefiniranjem europske monetarne unije.

piigs

Bankrot nemora biti loš
Ogledni primjer među nedavnim „bankrotima“ jest Urugvaj koji je u pet godina nakon defaulta 2003. godine ostvarivao prosječan rast BDP-a veći od sedam posto. Uglavnom, od ukupno 12 defaulta od 1999. (Dominikanska Republika dva puta) u osam slučajeva gospodarstvo je raslo znatno bolje, a u četiri slučaja default je dodatno usporio rast BDP-a.

Svi u većem problemu od Hrvatske?
Iako su i Španjolska i Italija još krajem drugog kvartala po vjerojatnosti defaulta i cijeni osiguranja duga, bili iza Hrvatske, posljednjih dana snažnim rastom rizika došli su na 8. i 9. mjesto u svijetu. Tako se danas među deset država u kojima je najvjerojaniji default nalaze sve države PIIGS-a (Portugal, Italija, Irska, Grčka i Španjolska). 

Vjerojatnost za default Španjolska tako je narasla na 26,19 %, a Italije na 22,32 %. Ljestvicu i dalje predvodi Grčka s vjerojatnošću od kolapsa državne blagajne od 85,94 %. Slijede Portugal (61 %) i Irska (56,2 %).  Vjerojatnost za default Hrvatske je porasla i iznosi 17,9 %.

 

Izvor: business.hr
Ilustracija: librus.ca

Objavljeno: 14.7.2011.
Pogleda: 3729
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije