Hrvati sve nesretniji – u bolje sutra vjeruju samo mladi

 

Nacionalni indeks sreće (NIS) pada iz mjeseca u mjesec, pokazuje novo istraživanje Banke, Hendala i Allianza - NIS je u svibnju u odnosu na prethodni mjesec pao za 1,3 boda na 62,6 bodova. Jedino se nije smanjila sreća mladih i to zahvaljujući tome jer ne znaju, ili ne brinu, tko ih financira, napominju nositelji projekta NIS-a financijsko-poslovni mjesečnik Banka, istraživačka agencija Hendal i osiguravatelj Allianz Zagreb.

Prvi put od početka mjerenja palo je gotovo svih devet komponenti indeksa, između kojih najviše emotivno i fizičko zdravlje, dok se ekološko ponašanje građana približava kritičnoj točki od 50 bodova.

Približavamo se zoni nesreće

Gledajući posljednje rezultate očito je da se kvaliteta života građana iz mjeseca u mjesec smanjuje te da se približava zoni nesreće (sve ispod 50 bodova), navode nositelji projekta.

NIS je za travanj iznosio 63,9 bodova, a za ožujak 64 boda.

U najnovijoj analizi NIS-a obrađena je percepcija kvalitete života prema dobnim skupinama.

Mladi najsretniji i najoptimističniji

Očekivano, ona opada s godinama starosti, pri čemu su izrazito sretni najmlađi, od 15 do 24 godine, s indeksom sreće od 72,9 bodova, koji zajedno s onima do 34 godine imaju statistički značajno viši indeks od ostalih dobnih skupina.

Mladi su i najoptimističniji, a njihova su očekivanja u budućnosti znatno viša od sadašnjeg zadovoljstva. No već se poslije 45. godine gube razlike u ocjenama trenutačnog zadovoljstva i budućeg očekivanog zadovoljstva, a poslije 55. godine gotovo da ih i nema.

NIS je vrijednost koja se kreće na skali od 0 do 100 bodova. Vrijednost 0 znači da je situacija najgora moguća, a 100 najbolja moguća. Vrijednost indeksa od 50 bodova označava srednju razinu, ispod 50 je negativan trend, a iznad pozitivan.

Reprezentativni uzorak – 750 građana

Nacionalno reprezentativni uzorak je 750 građana RH starijih od 15 godina. NIS se kontinuirano prati na mjesečnoj bazi, a računa se kao prosječna vrijednost devet komponenti koje pokazuju kvalitetu života i subjektivnu percepciju pojedinim aspektima života.

izvor: profitiraj.hr

Objavljeno: 6.7.2010.
Pogleda: 1553
Tagovi: makroekonomija