Hrvati su spremni za poticaje za stambene kredite, analizirali smo ponudu i potražnju

 

U rujnu će država opet subvencionirati stambene kredite pa su agencije za nekretnine diljem naše zemlje itekako spremne na povećanu ponudu i potražnju

U Splitu je interes za subvencioniranim kreditima veći nego kad su se dodjeljivali prošli put. Veća je potražnja od ponude, kaže Ivo Tadić, vlasnik Benelli nekretnina. Takva je, zapravo, situacija u tom gradu uvijek, no problem postaje još akutniji u vrijeme dodjele subvencija, kada potražnja još skače.

Luksuznije kuće
- Traže se stanovi isključivo na području grada, dok seoska područja nikoga ne zanimaju. Ljudima je, čini mi se, važno samo da je kvalitetna gradnja - ističe Tadić.

U Rijeci je, kažu nam u Dogma nekretninama, pojačani interes za kupnju zabilježen već krajem svibnja, a procjenjuju kako će im se u ovih nekoliko mjeseci prodaja povećati za 20-30 posto. Vrhunac kupoprodaja nekretnina tek predstoji u rujnu i listopadu, ističu, a dodaju i kako se njihova agencija priprema za navedenu situaciju na tržištu.

- Najviše se traže stanovi baš u gradu, a ako ne nađu ono što traže, kupci se okreću racionalnijoj kupnji stanova na području Viškova i okolnih mjesta, gdje se mogu kupiti povoljnije nekretnine - kaže direktor Branko Papeš.

U Vukovaru se najviše traže obiteljske kuće, ali isključivo u gradu. Sela u okolici grada baš nikoga ne zanimaju. Zanimljivo je, kaže nam Ružica Duftek, vlasnica agencije Vukovarka, to što se sada traže nešto skuplje i za tamošnje prilike luksuznije kuće.

- Mi smo se dobro pripremili, kao i naši klijenti, i sada mnogi čekaju da krenu odobravanja. Ponuda, zapravo, nije rasla. Kod nas je to uvijek isto, ali nije bilo poskupljenja zbog ovih subvencija, kako je bilo u drugim gradovima - ističe Duftek.

Posve je drugačije u Karlovcu, kaže Đurđica Skočić, vlasnica agencije Kairos. U tom se gradu traže samo stanovi, dok za kuće nitko nije zainteresiran. No, situacija je i tu jednaka, ljudi su zainteresirani isključivo za nekretninu u gradu.

- Lani je bio dobar odaziv, a čini mi se da će tako biti i ove godine. Ponuda nije porasla, no zato nisu ni porasle cijene, što je veoma važno. Potražnja postoji, a traže se stvarno stanovi svih veličina - kaže Skočić.

Mala ponuda
U Lika nekretninama kažu nam da su na tom području kupci najviše zainteresirani za veće gradove, pa imaju brojne upite za nekretnine na području Otočca i Gospića. Podjednako se traže i kuće i stanovi, pojašnjava vlasnik agencije Ivan Bižanović, a kupci žele sve veličine, od stana koji ima 30 kvadrata do kuće od 300 kvadrata.

- Mi tradicionalno imamo veliku potražnju, a malu ponudu, jer nema novogradnje baš na našem području. Kupci traže obnovljene objekte i to je zapravo jedini zajednički kriterij - ističe Bižanović.

Slično je i u Neprom n.kretninama, koje posluju na području Gorskog kotara. Ponuda zbog subvencioniranih kredita nije porasla, a cijene ne da nisu porasle, nego su u nekim slučajevima i pale. Kao da poticaja ni nema, kaže vlasnik Stjepan Podrobnik.

- Ljude najviše zanimaju vikendice. Kad i kupuju prostor za život, onda su to bez iznimke stanovi ili kuće u Delnicama, Vrbovskom ili Čabru - kaže Podrobnik..

 

.

Izvor: www.novac.hr,31.8.2019.

Objavljeno: 2.9.2019.
Pogleda: 886
Tagovi: financijske institucije, krediti