Hrvati najgori platiše u Europi – tvrtke čekaju i po četiri mjeseca

 

Uredni - 
Ukupno 79 posto građana i 61 posto tvrtki plaća obveze u roku

Hrvati su na zlu glasu kad je posrijedi naplata; među 12 europskih zemalja najviše kasnimo s plaćanjem, a u roku se podmiri samo 68% računa. Najpouzdaniji su Nijemcikoji na vrijeme plate 83% računa, visoko kotiraju i Francuzi s 80%, a čak i Španjolci s kojima dijelimo dubinu krize uspiju na vrijeme podmiriti 78% računa.

Europski je prosjek 75%. EOS-ovo istraživanjenavika plaćanja u Hrvatskoj, koje je proveo Ipsos među 200 financijskih stručnjaka, pokazalo je da 79% građana podmiri račune u roku od 21 dan, koliko je prosječno dospijeće, a u roku od 50 dana to uspije 61% poduzeća.

Naplata glavni problem

– Ove su godine trendovi u navikama plaćanja i nešto lošiji nego prethodnih godina. Velik je udio faktura koje se ne plate na vrijeme: a prosječan broj dana kašnjenja nakon dospijeća je 59 – komentira Barbara Cerinski, direktorica tvrtke EOS Matrix u Hrvatskoj.

Poduzetnici svoj novac čekaju gotovo četiri mjeseca, računajući rok dospijeća i prosječno kašnjenje. Čak trećina svih dospjelih faktura godišnje se uopće ne naplati. Jedan od najugroženijih sektora je trgovina, a posljedice su u svim branšama teške. Većina financijskih stručnjaka u tvrtkama žali se da zbog loše i zakasnjele naplate imaju pad dobiti; 48% u trgovini, 44% u industriji i 39% u uslužnim djelatnostima. Veće troškove kamata trpi 43% trgovaca, 38% industrijalaca i 32% financijaša. Između 31 i 41% smanjena je likvidnost, a od 12 do 15% smatra da je ugrožen i opstanak poduzeća u budućnosti.

– To povlači lančanu reakciju, jer su glavni razlozi za nepravodobno podmirivanje obveza kod poslovnih klijenata također problemi s likvidnošću, kao i nenaplaćena potraživanja od vlastitih kupaca – ističe B. Cerinski. Naplata potraživanja odnijela je 44 posto glasova kao glavni izazov u budućem poslovanju tvrtki, dok su ostali problemi većinom nižerangirani: 9% odnosi održavanje postojeće razine poslovanja, 8% aktualna gospodarska situacija, 6% širenje poslovanja, a samo 4% likvidnost.

– Imati posao i imati što naplatiti najvažnija je stvar – poručuje šefica EOS-a.

“Intelektualna” odgoda

Zašto se ne plaća? U tvrtkama je glavni razlog privremena nelikvidnost (47%), među građanima prezaduženost i osobna nelikvidnost (43%), a dodatni su problemi poduzećima nepodmirena vlastita potraživanja i gospodarska situacija. No, 10% ih ne plaća – namjerno. Kod građana kao uzrok neplaćanja visoko kotira gospodarska situacija i nezaposlenost, dok je udio namjernog neplaćanja čak i veći nego među tvrtkama, iznosi 12%.

– Dobar dio kompanija i građana ne mogu plaćati, nije da ne žele. Takvih je sve više. No, postoji i skupina koju zovemo “intelectual type”; to su oni koji mogu podmiriti račune, ali je za njihove navike vrijeme dospijeća prekratko, oni račune zagube ili zaborave na njih – kaže B. Cerinski te otkriva i da su, ipak, u tvrtkama optimistični: 55 posto ih vjeruje da imaju velik potencijal rasta u sljedećih pet godina.

 

Izvor:Vecernji.hr

Objavljeno: 16.9.2014.
Pogleda: 3712
Tagovi: