Hoćemo li u drugom kvartalu dotaknuti dno?

 

Prema analizi PBZ-ove analitičarke Ivane Jović, izgledno je da drugi kvartal donosi dodatno pogoršanje negativnih trendova.Do objave prve procjene BDP-a za drugi kvartal krajem kolovoza PBZ-ovi analitičari ostaju pri procjeni da će realni BDP u 2012. zabilježiti pad od 1,0 posto.

DZS je potvrdio pad BDP-a u prvom ovogodišnjem kvartalu od 1,3 posto. Detaljni podaci potvrdili su višemanje očekivana kretanja odnosno pad osobne potrošnje od 0,3 posto, državne od 1,5 posto te investicija od 2,8 posto, što sve zajedno ukazuje na iznimno lošu domaću potražnju.

Industrijska proizvodnja u travnju i svibnju bilježi pad od 9,4 posto odnosno 3,8 posto (zajedno -6,5%), dok se trgovina na malo u travnju strmoglavila 7,3 posto.

Pad potražnje i općenito pad poslovnog raspoloženja negativno utječe i na investicijske planove poduzetnika, tako da je malo vjerojatno tijekom ove godine očekivati neki ozbiljniji pomak na bolje u dijelu privatnih investicija.

Sve evidentnije postaje i usporavanje izvoza kako uslijed negativnih gospodarskih kretanja u EU tako i uslijed niske međunarodne konkurentnosti našeg gospodarstva.

Drugi kvartal tako ocrtava daljnje suzdržavanje stanovništva od potrošnje uslijed neizvjesnosti na tržištu rada te pada realnih dohodaka i teško je za očekivati da će ove godine doći do preokreta s obzirom na evidentan trend razduživanja.

izvor: business.hr

Objavljeno: 2.7.2012.
Pogleda: 1717
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije, krediti, štednja