Hoće li euro do lipnja pasti na najnižu razinu od uvođenja?

 

Europska valuta je prošli tjedan dospjela na najnižu razinu u 11 godina, da bi nakon toga opet ojačao u odnosu na dolar. No, stručnjaci smatraju da se euro neće uspjeti oduprijeti događajima oko dužničke krize te će pasti na 1,2 dolara.


Najveća novčanica eura više ne vrijedi kao prije

Zbog uspješne španjolske aukcije obveznica euro je u četvrtak ojačao prema dolaru oko 0,4 posto, na 1,2902 dolara. Prošli tjedan europska je valuta pala na najnižu razinu u u 11 godina od 1,2624.

Euro je u četvrtak ojačao i prema jenu te se njime trgovalo po 99,14 jena. Međutim, malo je vjerojatno da će kratki uzleti zaustaviti trend slabljenja jedinstvene europske valute, tvrde analitičari. 

Euro će i dalje pritiskati neizvjesnosti oko dužničke krize u eurozoni, a uzlet se vjerojatno neće dulje održati, pružajući tako prilike ulagačima za daljnje prodaje, smatraju.  ''Ne očekujemo veći uzlet eura i ostajemo pri našim prognozama njegova tečaja od 1,2 dolara do sredine godine'', kazao je Tom Levinson, valutni strateg u ING-u. 

U odnosu na švicarski franak euro se zadržao nadomak najniže razine u zadnja četiri mjeseca od 1,2080 franaka, blizu granice od 1,2 franka za euro, koju je, piše HRT, utvrdila švicarska središnja banka. Dolar nije zabilježio veće promjene prema jenu i njime se trgovalo po 76,83 jena.

Izvor: danas.net.hr/novac

Objavljeno: 20.1.2012.
Pogleda: 2784
Tagovi: financijske institucije