Hanfa: Vratiti povjerenje u hrvatsko tržište kapitala

 

Za vraćanje povjerenja u hrvatsko tržište kapitala potrebno je povećanje razine transparentnosti i kvalitete izvještavanja, istaknuto je u petak na edukaciji u organizaciji Hanfe, kojoj je cilj izdavateljima pružiti podršku kako bi optimalno izvršavali svoje obveze.

Stručnjaci Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) održali su edukaciju za stotinjak predstavnika iz 60-tak kompanija čiji vrijednosni papiri kotiraju na Zagrebačkoj burzi.

Kako se navodi u priopćenju, cilj edukacije je bio izdavateljima olakšati snalaženje kroz propise kojima se regulira izvršavanje obaveza kotirajućih društava te prevencija pogrešaka, a što će, ocjenjuju iz Hanfe, dugoročno utjecati na povećanje razine transparentnosti i kvalitete izvještavanja te doprinijeti vraćanju povjerenja u hrvatsko tržište kapitala.

Član Upravnog vijeća Hanfe Jurica Jednačak u uvodnom je govoru poručio da su neki od glavnih ciljeva Upravnog vijeća administrativno rasterećenje i pojednostavljenje procesa za industriju.

"Želimo biti podrška subjektima nadzora kako bi im njihove obaveze bile što jasnije, operativno jednostavnije, a njihovo ispunjavanje efikasnije. Sve to u cilju vraćanja povjerenja u hrvatsko tržište kapitala, pri čemu kvalitetno i pravovremeno izvještavanje i objavljivanje relevantnih informacija ima središnje mjesto“, kazao je Jednačak.

Iz Hanfe napominju da je ovo tek jedna u nizu besplatnih edukacija u njihovoj organizaciji te kako će i dalje biti nastavljena dugogodišnja suradnja na zajedničkim edukacijama sa Zagrebačkom burzom.

Poručuju da se postizanjem visoke kvalitete objavljenih informacija od strane izdavatelja vrijednosnih papira stvaraju brojne koristi, kako za ukupno tržište i gospodarstvo u cjelini, tako i za same izdavatelje.

Tako su neke od njih mogućnost financiranja iz više različitih izvora, a samim time i osnaživanje vlastite financijske pozicije, uz niže troškove financiranja. Također, povećava se efikasnost, a time i konkurentnost kompanije te stvara povjerenje i kupaca i dobavljača.

"Sve to rezultira stvaranjem stabilnog financijskog i poslovnog okruženja za izdavatelja, ali i sve sudionike na tržištu", kažu iz Hanfe.

Upozoravaju i da se u slučajevima kada objavljeni podaci i informacije o izdavateljima vrijednosnih papira nisu transparentni i ne zadovoljavaju propisane kriterije, stvaraju stresni uvjeti na tržištu, koji za posljedicu imaju i smanjenje likvidnosti i utrživosti financijskih instrumenata, smanjenje interesa potencijalnih ulagatelja, a samim time i mogućnosti financiranja kompanije.

"Sve to dugoročno može rezultirati smanjenjem stabilnosti ukupnog financijskog sustava", upozoravaju iz Hanfe, nadzornog tijela tržišta kapitala, koje kroz svoje aktivnosti ima za cilj povećati kvalitetu objave propisanih informacija izdavatelja.

Poručuju da je cilj stvaranje i podržavanje uređenog tržišta na kojem ulagatelji i ukupna javnost mogu imati povjerenje u objavljene informacije izdavatelja, a što će rezultirati i urednim i fer trgovanjem financijskim instrumentima te financiranjem kompanija uz niže troškove. "Sve to dugoročno će rezultirati zaštitom ulagatelja te stabilnim financijskim i gospodarskim sustavom", zaključuje se u priopćenju.

 

Izvor: www.poslovni.hr, 5.4.2019.

Objavljeno: 8.4.2019.
Pogleda: 1143
Tagovi: financijske institucije, devizno tržište