HUB: Banke bilježe gubitak u zadnjem kvartalu; kamate sljedeće godine (ne)bi trebale rasti

 

Profitabilnost hrvatskih banaka u trećem kvartalu je u padu u odnosu na isti kvartal lani za -1,7 posto -  prvi puta nakon rastućeg trenda koji je trajao od sredine 2010. godine. Bilježi se i rast udjela loših kredita u ukupnim plasmanima, koji je zaustavljen na nešto više od 12 posto. U Hrvatskoj udruzi banaka (HUB) ne očekuju rast kamata na kredite sljedeće godine.

Na konferenciji HUB-a održanoj u utrorak, poručili su da su najvažniji zadaci nove vlade strukturne reforme i fiskalna konsolidacija uz pomoć kojih bi se spriječio pad rejtinga odnosno porast cijene zaduživanja.

U HUB-u u sljedećoj godini očekuju stagnaciju rasta kredita stanovništvu i lagani rast kredita poduzećima. Kamate u načelu ne bi trebale rasti osim ako, zbog eventualnog pada kreditnog rejtinga, bankama poskupe izvori financiranja.

Troškovi regulacije banaka ove se godine nisu bitno mijenjali. Stopa minimalno potrebnih deviznih potraživanja smanjena je s 20% na 17% u ožujku, a stopa obvezne rezerve povećana je s 13% na 14% u listopadu. To nisu bitne promjene, što znači da regulacija ove godine nije predstavljala bitnu odrednicu kamatne marže i profitabilnosti banaka.

Međutim, profitabilnost je banaka u trećem kvartalu prestala rasti iako je rastući trend trajao još od sredine prošle godine. Naime, zahvaljujući smanjenju troškova financiranja banaka između sredine 2010. i sredine 2011. došlo je do porasta pokazatelja profitabilnosti.

Analiza pokazuje da je povrat na kapital (ROE) je ponovno u padu. Prošle je godine ROE za hrvatske banke bio 7 posto, dok smo 2007. imali 11 posto, o čemu smo pisali u analizi ovog ljeta. Iz HUB-a izvještavaju da ROE i povrat na aktivu (ROA), u trećem kvartalu 2011. počinju bilježiti stagnaciju nakon što su tijekom četiri kvartala – od trećega 2010., do drugoga 2011., bilježili konstantan rast.

Tek će detaljniji pokazatelji o profitabilnosti za treći kvartal, koji još nisu objavljeni, pokazati je li se zaustavljanje rasta ROE i ROA dogodilo zbog skupljih izvora sredstava, povećanih troškova rezervacija za identificirane gubitke, ili zbog gubitaka na vrijednosnim papirima.

U svakom slučaju, moglo bi se raditi o najavi obrata trenda profitabilnosti, posebno u svjetlu najnovijih mjera regulatora banaka matica koji namjeravaju rano implementirati Basle III i čvršće povezati rast kredita s rastom domaćih izvora sredstava.

Izvor: moj-bankar.hr / HUB

Objavljeno: 14.12.2011.
Pogleda: 3734
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije