HSBC plaća 1,9 mlrd dolara u nagodbi za pranje novca

 

Britanska banka je navodno pomagala meksičkom narko-kartelu i zemljama pod američkim sankcijama prati novac

HSBC će američkim vlastima platiti 1,96 milijardi dolara u nagodbi oko pranja novca, što je najveći iznos dogovoren u takvom slučaju.

Britanska banka je navodno pomagala meksičkom narko-kartelu i zemljama pod američkim sankcijama prati novac, piše BBC. Nakon početka senatske istrage iz HBSC-a su priznali da su labo kontrolirali pranje novca, piše BBC.

U studenome su iz banke objavili da su izdvojili 1,5 milijardi dolara za nagodbu i kazne.

Slična je nagodba nedavno postignuta i s britanskom Standard Chartered bank, koja će platiti 300 milijuna dolara zbog kršenja američkih sankcija.

Uz 1,9 milijardi dolara, banka će priznati kršenje bankarskih pravila o sigurnosti i Zakona o trgovanju s neprijasteljem, pišer u izvješću o postignutoj nagodbi.

Nagodba je bila očekivana nakon izvješća američkog Senata koji je bio jako kritičan prema nadzoru pranja novca od strane HSBC-a. U njemu je pisalo da su narko bossovi koristili račune te banke u Meksiku i SAD za pranje novca.

Također je pisalo da je banka nalazila načina za zaobilaženje pravila o trgovini s Iranom, Sjevernom Korejom i ostalim zemalja prema kojima je SAD uspostavila sankcije.

izvor: banka.hr

Objavljeno: 11.12.2012.
Pogleda: 4199
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije