HPB povećao kreditni portfelj zahvaljujući konverziji kredita

 

U prvom tromjesečju ove godine poboljšani su svi relevantni pokazatelji, a operativna i neto dobit nadmašili su rekordnu 2015., istaknuo je predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke Tomislav Vuić.

Hrvatska poštanska banka (HPB) u prvom tromjesečju ove godine ostvarila je operativnu dobit od 83 milijuna kuna te neto dobit od 44,6 milijuna kuna. U usporedbi s istim razdobljem prethodne godine operativna dobit veća je 8 posto, a neto dobit 5,4 posto.
 
Predstavljajući u srijedu kvartalne rezultate predsjednik Uprave HPB-a Tomislav Vuić istaknuo je da su gotovi svi poslovni pokazatelji na godišnjoj razini bolji nego u prošloj godini, koja je bila najuspješnija u povijesti, a trenutni podaci ukazuju da bi drugi kvartal mogao biti još uspješniji.
 
Osobito dobri rezultati zabilježeni su u kreditiranju stanovništva, dobrim dijelom zahvaljujući konverziji kredita drugih banaka. U prvom tromjesečju HPB je građanima odobrio oko 400 milijuna kuna kredita, što je na godišnjoj razini 4,8 posto više u odnosu na usporedivo lanjsko razdoblje. Polovicu tog iznosa čine stambeni krediti, koji su porasli 20 posto.
 
Na godišnjoj razini ukupni krediti su porasli 9,5 posto, a stambeni čak 31,5 posto.
 
 
HPB: Bolji početak od rekordne 2015. i bolje od plana
Pokazatelj 2015q1 2016q1 godišnja promjena Plan 2016.
  Neto dobit (mil. kn) 42,26 44,56 5% 180,79
  ROAE* 19,40% 9,90% (9,5 pp) 9,90%
  Operativna dobit (mil. kn) 76,76 82,91 8% 321,24
  C/I 58,80% 55,40% (3,5 pp) 57,80%
  Kapital (mlrd kn) 0,9 1,83 103% 1,9
*u prvom tromjesečju 2015. banka je imala upola manje kapitala
nego danas pa je anualizirana stopa prinosa bila izrazito visoka
David Tomašek, direktor kontrolinga HPB-a, rekao je kako je operativna dobit obilježena rastom nekamatnih prihoda. Naime, kamatne stope su u padu, a iako je zabilježen rast kredita građana, smanjeno je kreditiranje gospodarstva.
 
Kod naknada je povećanjem broja klijenata među stanovništvom i u gospodarstvu kompenziran pad gotovinskog platnog prometa. U prvom tromjesečju otvoreno ej 8200 novih tekućih računa (+14%), a broj klijenata povećan je za sedam tisuća, na 634 tisuće.
 
U trgovanju i tečajnim razlikama zahvaljujući efikasnom upravljanju deviznim pozicijama i prodaji vrijednosnica dobit je u odnosu na usporedivo lanjsko razdoblje povećana za 10 milijuna kuna ili 82,7 posto.
 
Kada je o ostalim prihodima riječ, u 2015. zabilježen je jednokratan prihod od 8 milijuna kuna dok su ove godine zabilježene samo redovite transakcije.
 
Operativne troškove obilježila je reorganizacija i niže cijene usluge koji su rezultirali smanjenjem.
 
Rast operativne dobiti rezultirao je pak porastom omjera troškova i prihoda (cost / income) na 55,5 posto, što je iznad prosjeka sektora za prošlu godinu (55,3%).
 
Pokrivenost loših kredita povećana je iznad 66 posto, dok je na razini sektora za prošlu godinu iznosila 55,6 posto.
 
Ukupna aktiva banke je u prvom tromjesečju blago smanjena - za otprilike 75,5 milijuna kuna, na 17,64 milijarde kuna - ali je optimizirana struktura i poboljšani su prinosi na imovinu.
 
Zahvaljujući akviziciji klijenata kroz refinanciranje kredita vezanih uz valutnu klauzulu kreditni portfelj je blago porastao za jedan posto, na 12,58 milijardi kuna. Na godišnjoj razini rast iznosi 0,2 posto, dok u HPB-u procjenjuju da je ukupni kreditni portfelj bankarskog sektora u godinu dana pali 3,2 posto.
 
Depoziti su ostali na gotovoj istoj razini kao na kraju prošle godine, na 12,58 milijardi kuna. Na godišnjoj razini depoziti su porasli 4,9 posto, što je iznad procjene o rastu na razini sektora (2,7%).
 
Uz rast broja klijenata u prvom tromjesečju ugovoreno je i oko pet tisuća novih polica osiguranja, što je porast od 11 posto.
 
U mobilnom bankarstvu broj korisnika povećan je 62 posto, a broj transakcija 127 posto.
 
Iz dijela poslovanja sa stanovništvom u HPB-u izdvajaju i uspješnu suradnju s jednim od svojih vlasnika i strateškim partnerom, Hrvatskom poštom. U prvom kvartalu ove godine, naime, izdano je više od 2,3 tisuće zajedničkih kartica HPB-a i HP-a, a u poštanskim su uredima odobreni prvi nenamjenski krediti. Koncept "banke u pošti" trenutno je prisutan u 20-tak poštanskih ureda diljem Hrvatske, a u HPB-u kažu da im je cilj taj broj povećati na oko 400 ureda, koji će nuditi sve usluge kao i bankovne poslovnice.
 
U sektoru gospodarstva obujam kredita pao je 0,7 posto, ali iz HPB-a su se pohvalili da je broj korporativnih klijenata porastao za gotovo 16 posto. Između ostalih, u prvom kvartalu u HPB-u je račune otvorilo sedam jedinica lokalne samouprave, što im, kako kažu, omogućava bolje razumijevanje lokalne gospodarske scene u tim sredinama.
 
U prvom kvartalu otvoreno je 380 novih korporativnih računa, a ukupan broj računa premašio je 9,5 tisuća.
 
Internetske transakcije u korporativnom sektoru porasle su 27 posto. Tržišni udjel u a vista depozitima povećan je za 0,4 postotna poena, na 8 posto.
 
I u korporativnom sektoru u drugom tromjesečju očekuje se daljnji napredak. Iz banke najavljuju intenzivniji angažman u financiranju energetike, posebno projekata energetske učinkovitosti. Pritom ističu da je u pripremi financiranje pet velikih projekata iz tog sektora, koji uključuju izgradnju energana, pogona za proizvodnju biodizela i sl., s ulaganjima vrijednima približno 100 milijuna eura. Cilj je banke, kažu, pozicionirati se kao predvodnica u financiranju zelene energije.
 
Ističu također da su prva banka koja je odustala od ponude paketa: klijentima se nudi da sami odaberu usluge koje žele koristiti. 
 
 
 
Izvor: www.banka.hr

 

Objavljeno: 21.4.2016.
Pogleda: 3265
Tagovi: financijske institucije, krediti