20 ruj 2017
Financijske institucije

Hrvatska poštanska banka (HPB) izvijestila je u ponedjeljak da je potpisala ugovor o povjerljivosti jer namjerava provesti dubinsko snimanje radi potencijalnog stjecanja šibenske Jadranske banke

 

Jadranska banka osnovana je 1957. godine, ima 205 zaposlenika i 16 poslovnica, kojima se koristi 56 tisuća građana i 3.600 pravnih osoba i obrtnika. Kako banka nije više mogla udovoljavati regulatornim zahtjevima u pogledu kapitalne adekvatnosti, DAB je 9. listopada 2015. donio odluku o otvaranju sanacijskog postupka. Javni poziv za kupnju stopostotnog udjela u toj banci objavljen je 15. veljače ove godine, a rok za dostavu obvezujućih ponuda istekao je u svibnju.

Tijekom postupka prodaje Jadranske banke u sanaciji stiglo je sedam iskaza interesa potencijalnih kupaca, pet potencijalnih investitora ušlo je u postupak dubinskog snimanja, a samo je jedan od njih predao obvezujuću ponudu, koja je odbijena.

"Nakon javnog poziva i provedenih postupaka dubinskog snimanja od strane zainteresiranih potencijalnih investitora, Agencija je od jednog potencijalnog investitora zaprimila izuzetno atraktivnu financijsku ponudu (ponuđenu cijenu i dodatnu dokapitalizaciju) za prodaju dionica Jadranske banke. Međutim, obzirom da u daljnjem postupku povjerenstvo nije uspjelo nedvojbeno utvrditi identitet potencijalnog investitora kao ni porijeklo ponuđenih sredstava, Agencija je odlučila odbiti zaprimljenu ponudu", izvijestili su tada iz DAB-a, uz dodatak da se "radi na alternativnom rješenju prodaje Jadranske banke".

Početkom ožujka ove godine uhićena su tri bivša i sadašnja člana Uprave Jadranske banke Ivo Šinko, Mirko Goreta i Marija Trlaja koje šibenska policija sumnjiči za zlouporabu povjerenja u gospodarskom kriminalu, kao i poduzetnik Nikola Žnidarić iz Čakovca. PU Šibensko-kninska je objavila kako je kriminalističkim istraživanjem utvrdila da su osumnjičeni kao članovi uprave Jadranske banke, i to Šinko kao predsjednik Uprave, Trlaja kao njegova zamjenica te Goreta kao član Uprave, na poticaj Žnidarića kao odgovorne osobe čakovečke tvrtke odobrili isplatu dva nenamjenska kredita i jednog faktoringa prema toj tvrtki u iznosu od oko 35,3 milijuna kuna.

 

 


Izvor: www.seebiz.eu, 18.09.2017.