HNB počinje provoditi Anketu o kreditnoj aktivnosti banaka

 

Hrvatska narodna banka ovog je mjeseca započela s provođenjem Ankete o kreditnoj aktivnosti banaka, kojoj je cilj stjecanje uvida u kretanje standarda i uvjeta kreditiranja poslovnih banaka te u promjene ponude i potražnje za kreditima u Hrvatskoj, objavila je središnja banka.

Rezultati ankete pomoći će u razumijevanju kretanja na tržištu kredita i time poduprijeti analitičke i istraživačke zadatke središnje banke, te će koristiti i kao potpora za donošenje odluka monetarne politike. Također, rezultati ankete bit će dodatna korist za poslovnu zajednicu i širu javnost, navode iz HNB-a. Anketa o kreditnoj aktivnosti banaka metodološki je usklađena s anketom koju za područje eura Europska središnja banka provodi još od 2003. godine.
Anketa sadrži 17 pitanja pri čemu se dio pitanja odnosi na kretanja u protekla tri mjeseca, odnosno prethodno tromjesečje, a dio na očekivanja za sljedeća tri mjeseca, odnosno iduće tromjesečje. Anketa će se provoditi četiri puta godišnje, krajem pojedinog tromjesečja. Pitanja su grupirana s obzirom na dva tipa kreditnih portfelja poslovnih banaka - stanovništvo i poduzeća. Za oba sektora upitnik obuhvaća pitanja kojima se nastoji razlučiti utjecaj činitelja ponude i potražnje na kreditnu aktivnost banaka.

izvor:seebiz.eu

Objavljeno: 16.10.2012.
Pogleda: 1582
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije