23 vlj 2016
Financijske institucije

HNB plasirao je bankama novac po fiksnoj repo stopi od 0,50 posto .

 

 

Hrvatska narodna banka (HNB) je u ponedjeljak na redovnoj obratnoj repo aukciji na tjedan dana plasirala bankama 151 milijun kuna, po fiksnoj repo stopi od 0,50 posto, objavljeno je iz HNB-a.

Na osmu ovogodišnju obratnu repo aukciju, kojom središnja banka utječe na kunsku likvidnost na financijskom tržištu, pristigle su ponude banaka u ukupnom iznosu od 151 milijun kuna, što znači da je HNB prihvatio sve prispjele ponude.

Datum namire je 24. veljače, a reotkupa 2. ožujka.

Ovaj tjedan, u srijedu 24. veljače dospijeva 116 milijuna kuna, koje je HNB plasirao poslovnim bankama na prošlotjednoj redovnoj repo aukciji aukciji.

S redovnim tjednim obratnim repo aukcijama središnja je banka započela krajem rujna prošle godine, a prošli je utorak, 16. veljače, održala i prvu od četiri najavljene ovogodišnje strukturne obratne repo aukcije.

Na toj je prvoj strukturnoj obratnoj repo aukciji bankama plasirala ukupno 565 milijuna kuna po fiksnoj repo stopi od 1,80 posto i s rokom dospijeća od četiri godine.

Kao kolateral za strukturne, kao i redovite tjedne repo operacije koje nastavlja održavati, HNB prihvaća dužničke vrijednosne papire izdavatelja iz Republike Hrvatske u svim valutama koji dospijevaju nakon datuma reotkupa, pod uvjetom da izdavatelj ili izdanje imaju kreditni rejting najmanje jednak rejtingu Republike Hrvatske, prema barem jednoj od međunarodnih agencija.
 
Ukupni učinak planiranih strukturnih operacija ovisit će o zanimanju banaka, a procjenjuje se da bi to bilo približno jednako spuštanju stope obvezne pričuve za jedan postotni bod, odnosno oko tri milijarde kuna kroz četiri najavljene aukcije za ovu godinu.

 

Izvor: www.banka.hr