HBOR želi poticati stvaratelje novih i inovativnih proizvoda

 

Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj (HBOR) prioritet je poticanje pronalazaštva i stvaranja novih inovativnih proizvoda za što će izdvojiti novca koliko bude trebalo, jer bez toga nema ni povećanja izvoza ni razvoja hrvatskog gospodarstva, kazao je uz ostalo predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev na današnjem susretu sa šest nagrađenih hrvatskih pronalazača na nedavno održanom 10. britanskom sajmu inovacija.

Pronalazače Viljka Žiljka, Janu Žiljak-Vujić, Marka Kravara, Melitu Pavlek-Moćan, Stjepana Čajića te Stanka Bezeka u HBOR su pozvali nakon njihovog velikog uspjeha na sajmu održanom u Londonu gdje je 12 hrvatskih inovacija osvojilo 17 odličja.

Hrvatske inovacije – top prioritet

Kovačev je za studeni ove godine najavio i okrugli stol o poticanju pronalazaštva s predstavnicima inovatora, ustanova i banaka koje u tome mogu sudjelovati.

- HBOR želi dodatno ukazati na važnost hrvatskih inovacija od kojih se mnoge kao izvozni proizvodi već nalaze na svjetskim tržištima. Želi se potaknuti i poslovne banke na financiranje takvog posla, jer za sada one zbog velikog rizika nerado prate pronalazače, pa HBOR u to ide izravno – naglasio je Kovačev.

HBOR od 2006. već ima specijalni program “Pronalasci” namijenjen financiranju pronalazaka, tu je i program “Početnici” za poticanje otvaranja tvrtki, obrta i novih radnih mjesta, a ukupno je do sada za financiranje novih proizvoda i tehnologija odobreno više od 700 milijuna kuna.

Bespovratna sredstva za prototipe

Kovačev je naglasio da postoje prijedlozi i da se za izradu tehničke dokumentacije, prototipova proizvoda i za promociju poduzetnicima daju i bespovratna sredstva, kao i da se smanje rigorozne mjere testiranja hrvatskih proizvoda koje su strože nego za uvozne proizvode što stvara nelojalnu konkurenciju.

HBOR želi da hrvatski pronalazači sa svojim uspješnim proizvodima, što je dodatna vrijednost, ostanu u Hrvatskoj, a ne da ih ‘koloniziraju’ stranci, poručio je.

više na profitiraj.hr

Objavljeno: 27.10.2010.
Pogleda: 2166
Tagovi: financijske institucije, krediti