Guverner francuske središnje banke – „Euro je normalnije pozicioniran“

 

Vrijednost eura, koji je ove godine oštro potonuo prema dolaru, sada je dosegnula „normalniju“ razinu, dobru za Europu, izjavio je guverner francuske središnje banke Christian Noyer. - Euro koji je normalnije pozicioniran, kao što je danas slučaj, pospješuje gospodarske aktivnosti, izvoz i europsku konkurentnost, - kazao je za televizijsku postaju TV5Monde.

Euro je proteklih mjeseci skliznuo s 1,40 na 1,20 dolara i time se „vratio na razinu nedaleko koje se nalazio kada je ta valuta lansirana, te nadomak prosjeka u proteklih 10 godina,“ kazao je on.

Euro je u petak prema dolaru stajao na oko 1,21 dolar.

Francuski središnji bankar priznao je ipak da tako oštro proklizavanje eura zabrinjava „jer ukazuje na nedostatak povjerenja na tržištima“ ali je naglasio da je to razdoblje sada prošlost.

Naglasio je da pretjerano jak euro nije od koristi za eurozonu.

„Snažna je valuta u prvome redu ona koja ne gubi svoju kupovnu moć, zbog čega je stabilnost cijena alfa i omega bilo koje zdrave valute, sigurne i cijenjene u Europi i cijelome svijetu,“ kazao je.

Francuska reže državni deficit za 100 milijardi eura

On, kako je rekao, smatra apsolutno ostvarivim plan francuske vlade da sreže državni deficit za 100 milijardi eura kako bi ga spustila sa sadašnjih osam posto na maksimalno dopuštenih tri posto BDP-a za zemlje članice eurozone do 2013.

„Uvjeren sam da je to moguće,“ kazao je.

Francuski premijer Francois Fillon najavio je u subotu da će oko polovine te vrijednosti biti ostvareno rezanjem potrošnje dok će se ostatak namaknuti višim prihodima od poreza kada se gospodarstvo počne oporavljati.

Izvor: profitiraj.hr

Objavljeno: 14.6.2010.
Pogleda: 1812
Tagovi: financijske institucije, devizno tržište