Guverner Vujčić: U idućim mjesecima kamatne stope će biti niže, ali to neće trajati zauvijek

 

"Svatko mora sam procjenjivati kada će uzeti i koji kredit."

Na konstataciju da je 2017. prijelomna što se tiče niskih kamata i jeftinog novca i za Europu i za Hrvatsku, guverner HNB-a Boris Vujčić jučer je za Dnevnik Nove TV rekao:

"Polako se normalizira monetarna politika. Neke od naših središnjih banaka u tranzicijskim zemljama centralne i istočne Europe su već počele dizati kamatne stope. I na to moramo biti spremni, a za to moramo spremiti i naše gospodarstvo".

Vujčić je također rekao da za građane za sada nema bojazni. 

"Znači, kamatne stope neće rasti. Građani mogu očekivati da će im u idućim mjesecima kamatne stope biti niže na stambene ili potrošačke kredite koji su vezani za referentne kamatne stope. Ali to neće trajati zauvijek", naglasio je. Na pitanje voditelja da je oprezan kao guverner i građanima poručuje da se ne polakome za ovim jeftinim novcem trenutno Vujčić je odgovorio: 

"Svatko mora sam procjenjivati kada će uzeti i koji kredit. Ali definitivno ona pomama za kreditima koju smo vidjeli sredinom 2000-tih godina, kada je HNB morao kočiti tu kreditnu ekspanziju, sasvim sigurno nije dobra jer dovodi do takvih razina duga koje onda dovede i do recesije kakvu smo imali šest godina".

 

 

 

 

Izvor: www.poslovni.hr, 27.12.2017.

Objavljeno: 27.12.2017.
Pogleda: 2109
Tagovi: financijske institucije, krediti