Gubitak UniCredita rekordnih 15 mlrd. eura

 

Najveća talijanska banka otpustit će 8500 radnika i utrostručiti dobit do 2018.

Talijanski UniCredit, u okviru kojeg posluje Zagrebačka banka, objavio  je rekordnih 15 milijardi eura gubitka u posljednjem kvartalu prošle godine.

Neto gubitak najvećega talijanskog kreditora povećao se sa 553 milijuna eura u istom razdoblju prošle godine zahvaljujući 9,3 milijarde eura rezervacija i otpisa imovine. Usporedno s rezultatima, UniCredit je obznanio novi četverogodišnji strateški plan prema kojem dobit namjerava utrostručiti do 2018. Taj cilj će zahtijevati zatvaranje 8500 radnih mjesta, odnosno otpuštanje oko šest posto svih radnika, od čega 5700 u susjednoj Italiji. U Zagrebačkoj banci poručuju da gubici neće utjecati na poslovanje u Hrvatskoj, a u planu nije ni rezanje radnih mjesta.

"Financijski rezultat UniCredita pod izravnim je utjecajem jednokratnih otpisa na vlastitu inicijativu i rezervacija te grupa nastavlja stabilno poslovati rasterećena od nenaplativih zajmova uz visok kapital koji premašuje zadane europske regulatorne okvire i bez potrebe za dodatnom dokapitalizacijom. Iako je stalni fokus na unapređenju troškovne efikasnosti i kvalitete servisa, Zaba nema u planu zbog ovih rezultata otpuštati svoje radnike", kažu u banci koja je 2013. zaključila sa 465 milijuna kuna dobiti.

Izvor: Poslovni.hr

Objavljeno: 13.3.2014.
Pogleda: 2957
Tagovi: financijske institucije