Grčka kriza ugrožava EU

 

Prema pisanju Financial Times Grčka kriza ne prijeti samo vrijednosti eura, već i Europskoj uniji.

To što se događa u Grčkoj moglo bi ugroziti jedinstvo europske porodice građeno tijekom proteklih šezdeset godina, navodi list. Ako Europa na političkom planu ne napravi korak naprijed u odgovoru na grčku krizu, krenut će unatrag i dugi proces europske integracije počet će se rasplitati.

Formiranje jedinstvenog tržišta i usvajanje zajedničke valute bili su samo početni element u stvaranju političke unije koja je dovela do širenja europskih zakona i smanjenja nacionalnog suvereniteta.

Aktuelna financijska kriza koja je pogodila Grčku, ali već preti Španjolskoj, Portugalu, pa čak i Italiji, zahtijeva snažan politički odgovor, koji je, međutim, do sada izostao. Na vidjelo izbija istina koju zakleti proeuropljani vrlo nevoljno priznaju, a to je da je većina građana Europske unije i dalje daleko privrženija svojoj zemlji nego Uniji i zato ne žele iz svog džepa plaćati za tuđe probleme.

Pored nove krize eura, koja bi mogla da nastupi već za nekoliko mjeseci, prijeti opasnost da Europska unija bude suočena i s krizom poverenja koja bi vjerojatno dovela u pitanje i brojna druga ovlasti Bruxellesa, od useljavanja do socijalne politike.

Zato grčka kriza dovodi u pitanje mnogo više toga od novca, zaključuje Financial Times.

SEEbiz

Objavljeno: 23.2.2010.
Pogleda: 1148
Tagovi: makroekonomija