Google Wallet: beskontaktno plaćanje uz pomoć mobitela

 

Kada Google prezentira novi sustav plaćanja i kaže da je to revolucija, vrijedi ih poslušati. Google Wallet je novi način beskontaktnog plaćanja koji je najavljen kao zamjena za naše novčanike ili kreditne kartice. Međutim, Google je napravio samo softversku nadogradnju već poznatog beskontaktnog plaćanja uz pomoć NFC čipa, kakvo se primjerice koristi u londonskoj podzemnoj željeznici od 2003, a u zagrebačkom ZET-u od prošle godine.

U cijelom sustavu Google-ovog beskontaktnog plaćanja pametni telefon igra manju ulogu. Da bi sustav funkcionirao najvažniji je takozvani Near field communication čip i Master Cardov Pay Pass čitač, koji prima i druge kartice. Zapravo, sustav bi radio i bez mobitela, samo provlačenjem čipa, kako to radimo sa prepaid karticama u zagrebačkim tramvajima i autobusima.

Google je taj hardverski sustav nadogradio jednostavnim softverom, koji omogućava pregled stanja računa, kao i dodavanje i spajanje svih zamislivih kombinacija poput kupona, loyalty kartica, prepaid kartica i slično.

Kritičari sustava kažu da je upravo zbog potrebe korištenja telefona cijeli proces plaćanja sporiji: vadite telefon iz džepa, otključavate ga, pronalazite i otvarate aplikaciju, utipkavate PIN za autorizaciju sustava i tek onda provlačite pored čitača. Beskontaktnu karticu potrebno je samo provući.

Bez obzira na sve, sustav u budućnosti sigurno čeka veliki broj korisnika. Podsjetimo, promovira ga Google!

Više o temi na: http://www.extremetech.com/computing/96781-google-wallet-a-good-idea-but-not-ready-for-prime-time

Izvor: Moj-bankar.hr
Foto: Google.com

Objavljeno: 21.9.2011.
Pogleda: 2801
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije