Franjo Luković: Zaba vraća stambene kredite za mlade, kamate će pasti

 

Od 1. prosinca 2009., Zagrebačka banka u svoju redovnu ponudu ponovo uvodi stambene kredite za mlade, namijenjene klijentima do 40 godina starosti na rok otplate do 25 godina.

Od 1. prosinca 2009., Zagrebačka banka u svoju redovnu ponudu ponovo uvodi stambene kredite za mlade, namijenjene klijentima do 40 godina starosti na rok otplate do 25 godina.

U odnosu na standardnu ponudu, kamatna stopa je niža za 0,5 postotnih bodova, odnosno iznosi 7% uz valutnu klauzulu u EUR (EKS 7,28%) dok je omjer visine kredita i instrumenta osiguranja smanjen i iznosi 1:1,10, što je trenutno najpovoljnije na tržištu. Time se kredit uz zalog na nekretninu ponovo može odobriti uz minimalno učešće od 10%, odnosno moguće ga je odobriti i bez jamaca i bez depozita.
 
Instrumenti osiguranja poput police životnog osiguranja, novčanih fondova ili depozita, kao i naknada za obradu zahtjeva mogu se isplatiti iz kredita. Naknada za obradu zahtjeva iznosi 1% ako je riječ o kupnji nekretnine, odnosno 2% za dogradnju ili rekonstrukciju postojećeg prostora, a korisnici određenih modela Lepeza ostvaruju popust i do 50%.

Dodatno, svi korisnici stambenih kredita Zagrebačke banke tijekom cijelog razdoblja otplate kredita ostvaruju značajne popuste za opremu i uređenje stambenog prostora na više od 270 prodajnih mjesta u cijeloj Hrvatskoj.

Ovom prilikom predsjednik Uprave Zagrebačke banke, Franjo Luković ističe: „Povoljniji stambeni krediti sada su mogući jer su i domaći i inozemni izvori financiranja nešto jeftiniji nego u prvoj polovici 2009. godine. Postoje naznake da su kamatne stope na hrvatskom financijskom tržistu dostigle svoj maksimum te da se može očekivati njihovo postepeno snižavanje.“

Veća i povoljnija ponuda stambenih kredita pomoći će i oživljavanju prodaje gotovih stanova, prvenstveno onih ponuđača stanova koji neće oklijevati u prilagođavanju prodajne cijene kvadrata. U prilog tome govore i rezultati akcije „Dan za stan“ koju je tijekom listopada i studenog organizirala Zagrebačka banka zajedno sa 7 investitora kada je prodano, odnosno rezervirano za kupnju gotovo 200 stanova. Takvoj se akciji sada pridružuje još 11 investitora budući kupci sve više prepoznaju prednosti sinergije povoljnije cijene stana i  ukupno niže cijene realizacije i otplate kredita.

Zagrebačka banka kao lider na tržištu stambenih kredita sa ukupnim portfeljem od 17 milijardi kuna financirala je dosad svaki treći stambeni kredit u Hrvatskoj. Do kraja studenog ove godine Banka je plasirala više od 1,2 milijarde kuna za rješavanje stambenih potreba svojih klijenata.


Seebiz.eu

Objavljeno: 17.12.2009.
Pogleda: 1599
Tagovi: financijske institucije