Franak slabi, kreditne rate padaju

 

Kuna je i jučer ojačala prema švicarskom franku, i to za 0,65 posto, pa najnoviji srednji tečaj franka na tečajnici HNB-a iznosi 6,07 kuna. Tečaj franka prema kuni zadnji je put ispod razine od 6,1 kunu bio sredinom rujna prošle godine, a još prije tjedan dana bio je na 6,26 kuna za franak.

Sad već višednevni trend pada franka prema kuni posljedica je naravno njegova kontinuiranog slabljenja prema euru na međunarodnim financijskim tržištima unazad tjedan dana.
Tečaj franka na domaćoj tečajnici obično ne pada ispod 6,2 kune jer su pritisci na jačanje franka još jaki, međutim, ne ide više bitno ni iznad te razine budući da ona odgovara paritetu koji Švicarska središnja banka (SNB) već dulje vrijeme brani prema euru, ne dopuštajući da franak jača ispod razine od 1,2 franka za euro.
SNB dakle već dulje vrijeme brani svoju valutu od snažnijeg dodatnog jačanja prema euru, pri čemu na spomenutoj razini intervenira otkupom eura i otpuštanjem svoje valute. Međutim, u zadnjih nekoliko dana nema ni potrebe da intervenira u tom pravcu budući da je franak sam počeo tržišno slabiti prema euru, prešavši granicu od 1,2 franka, ali ovaj put u željenom pravcu, prema gore, odnosno prema 1,246 franaka, što je jučerašnja, te najviša razina u posljednjih 15 mjeseci.
Protiv takvih kretanja SNB nema ništa, budući da priželjkuje deprecijaciju domaće valute, jer jaki franak prijeti švicarskom izvozu i gospodarskom rastu uslijed čega je SNB bio i prisiljen odrediti »liniju obrane«. Protiv slabljenja franka naravno ništa nemaju niti hrvatski dužnici s kreditima uz valutnu klauzulu u francima, koje SNB posredno štiti kada štiti svoju valutu od aprecijacije.
Budući da franak, kako smo pojasnili, zadnjih dana slabi prema euru, a kuna prema euru ostaje na stabilnim razinama, tako onda franak slabi i prema kuni, što predstavlja olakšanje i za domaće dužnike kojima su se rate kredita trenutno tako barem malo smanjile.
Primjerice, mjesečna rata kredita od 500 franaka prije samo tjedan dana u kunskoj je protuvrijednosti iznosila 3.130 kuna, a jučer 3.035 kuna, što znači da se zbog kretanja tečaja u tjedan dana smanjila za stotinjak kuna.
Euro na inozemnim tržištima jača prema franku posebice nakon što je Europska središnja banka prošli tjedan otklonila očekivanja za dodatno sniženje svog ključnog kamatnjaka koji je ionako na već niskoj razini od 0,75 posto.

izvor; seebiz.eu

Objavljeno: 18.1.2013.
Pogleda: 1186
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije, krediti, štednja