Financijska agencija prodavat će osiguranje

 


Hanfa je prošlog tjedna Fini dala zeleno svjetlo za zastupanje na tržištu osiguranja.

Financijska agencija (Fina) dobila je zeleno svjetlo Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga za obavljanje poslova zastupanja u osiguranju.

Na sjednici prošlog tjedna regulator nebankovnog dijela financijskog tržišta (Hanfa) dao je dozvolu Fini za upis nove djelatnosti u sudski registar što je ona dužna učiniti u roku od osam dana. Također, u rješenju Hanfe naloženo je da Fina u roku od osam dana od sklapanja mora dostaviti ugovor o radu s osobom koja će biti odgovorna za poslove zastupanja u osiguranju u sjedištu Fine te s osobama koje će biti odgovorne za zastupanje u osiguranju u Fininim podružnicama u kojima će se takva usluga klijentima nuditi.

Prema podacima regulatora, Fina tim potezom ulazi na tržište zastupanja u osiguranju na kojem je 300-tinjak postojećih igrača. S obzirom na veličinu, ali i teritorijalnu rasprostranjenost, širenje biznisa moglo bi se pokazati isplativim. Posebice s obzirom na trendove koji vladaju na tržištu samog osiguranja. S gospodarskim oporavkom i rastom BDP-a raniji pad zaračunatih premija je zaustavljen, a prihodi osiguravatelja ponovno rastu već neko vrijeme.

Prema mjesečnom izvješću Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) za svibanj, nakon usporavanja u travnju prošli je mjesec donio ubrzavanje rasta ukupne bruto zaračunate premije osiguravatelja. U svibnju je bruto zaračunata premija iznosila 4,14 milijardi kuna što je u usporedbi s istim mjesecom prije godinu dana bilo 2,24 posto više, i to ponajviše zahvaljujući segmentu neživotnih osiguranja, među kojima prihode osiguravatelja gura zakonski obavezne kategorije osiguranja vozila od odgovornosti.

Ukupna bruto premija u segmentu neživota dosegnula je 2,85 milijardi kuna, dok su životna osiguranja porasla na 1,28 milijardi kuna. Europski podaci o poslovanju osiguravatelja ocrtavaju da je taj dio financijskog tržišta dobro kapitaliziran i relativno stabilan, s povratom na kapital od devet posto, no neprestani pritisci na profitabilnost mogli bi u bliskoj budućnosti dovesti do njezinog pada.

 

 

 

 

 

 

 


Izvor: www.poslovni.hr, 27.lipanj 2017.

Objavljeno: 27.6.2017.
Pogleda: 2467
Tagovi: financijske institucije, osiguranje