Fed oprezan s procjenama – većina dionica u crvenom

 

U srijedu je na Wall Streetu većina dionica pala, nakon Fedovog opreznog osvrta na situaciju u gospodarstvu i novih podataka o slabosti američkog tržišta nekretnina. Snažan pritisak na tržište izazvao je podatak o prodaji novih kuća, koja je rekordno pala i bilježi najnižu razinu od 1963. godine.

Dow Jones indeks ojačao je 0,05 posto, na 10.298 bodova, dok je S&P 500 pao 0,30 posto, na 1.092 boda, a Nasdaq indeks 0,33 posto, na 2.254 boda.

Prodaja novih kuća na razini 1963. godine

Tržište se našlo pod pritiskom nakon podatka da je prodaja novih kuća u svibnju pala za rekordnih 32,7 posto, na samo 300.000 jedinica, najnižu razinu od 1963. godine, od kada se vode ti podaci.

S obzirom da su porezne olakšice kupcima prvih kuća istekle 30. travnja, analitičari su očekivali pad prodaje, no za samo 19 posto, na 410.000 jedinica.

S&P indeks građevinskog sektora potonuo je nakon ovih podataka na najnižu razinu u četiri mjeseca, no kasnije se oporavio, završivši u plusu od 1,2 posto, zahvaljujući nadi ulagača da je za građevinare najgore razdoblje ipak prošlo.

Oporavak na „staklenim nogama“

Svi posljednji podaci s tržišta nekretnina i rada pokazuju da je oporavak američkog gospodarstva na „staklenim nogama,“ pa ulagače nije iznenadio osvrt središnje banke na situaciju u gospodarstvu koji je manje optimističan od onoga prije mjesec dana.

Nakon redovitog dvodnevnog sastanka, čelnici Feda poručili su da financijska situacija ne pruža više podršku rastu gospodarstva kao prije. Premda se u priopćenju to ne spominje, analitičari kažu da je Fed zasigurno mislio na rizike od europske dužničke krize na američko gospodarstvo.

više na profitiraj.hr

Objavljeno: 24.6.2010.
Pogleda: 1241
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije