FED ne strahuje od posljedica slabog dolara

 

Dužnosnici američke središnje banke u četvrtak su umanjili važnost posljedica slabljenja tečaja američkog dolara, istaknuvši kako prijetnju i dalje predstavlja deflacija, posebice zbog pada cijena komercijalnih nekretnina u SAD-u.

 

Zbog straha od inflacije FED ukida pomoć američkom gospodarstvu

Bernanke danas dobiva drugi mandat prvog čovjeka FED-a

Predsjednik Feda u Dallasu Richard Fisher izjavio je u intervjuu za Market News International da je slabljenje dolara, koji je početkom ovoga tjedna potonuo na najnižu razinu u proteklih 15 mjeseci prema košarici inozemnih valuta, tek jedan od faktora koji Fed gleda pri definiranju monetarne politike."Obraćamo pozornost učincima slabljenja dolara. No, s druge strane, u terminima njegova inflatorna inputa, ako ne postane nesređeno, ovo postupno spuštanje tečaja dolara ne mora nužno stvoriti veliki inflatorni impuls", kaže Fisher.Od početka godine tečaj dolara spustio se sedam posto prema najvažnijim svjetskim valutama, postavši financijsko vozilo kojim se financiraju kupovine valuta s višim prinosima na rastućim tržištima u nastajanju.

 

I predsjednik Feda u Philadelphiji Charles Plosser, odgovarajući na novinarska pitanja nakon svog govora na jednom skupu u Singapuru, izjavio je da ga ne zabrinjava slabi tečaj dolara. "Nema nekog posebnog razloga zbog kojeg ne bismo trebali očekivati da se dolar vrati na razine prije njegovih paničnih prodaja. Ne vidim razloga za posebnu zabrinutost", ističe Plosser.Očekivanja produljenog razdoblja niskih kamatnih stopa u SAD-u izazvala su odljev kapitala iz SAD-a u inozemstvo u potrazi za višim prinosima. Azija, koja je zadnja ušla u financijsku krizu, a prva izašla, apsorbirala je većinu tog novca, potaknuvši strahove ulagača od prenapuhanih cijena imovine te zabrinutosti da će tamošnje vlasti zaoštriti kontrolu pritjecanja kapitala. 

 

Dosad su već Brazil i Tajvan poduzeli akcije s ciljem ograničavanja pritoka kapitala.No, Plosser umanjuje prijetnju od prenapuhanih cijena imovine u Aziji."U većini slučajeva, dotok kapitala nije takav da bih ga smatrao prijetećim ili nekonzistentnim s fundamentima. Izgledi za gospodarski rast bolji su u Aziji nego u SAD-u, stoga je i za očekivati nešto od takvih tijekova", izjavio je Plosser.I Ficher i Plosser, međutim, upozoravaju na slabosti koje i dalje postoje u američkom gospodarstvu, iako je oporavak u tijeku. Fisher smatra da će gospodarski rast u SAD-u u 2010. godini biti ispod tri posto, te da će nezaposlenost ostati visokom kroz dulje vremensko razdoblje. "Ovo nije oporavak koji će obilježiti veliko zapošljavanje", napominje Fisher.Dodaje i kako u problemima ostaje tržište komercijalnih nekretnina zbog pada cijena, što ugrožava poslovanje malih i srednje velikih američkih banaka.

izvor: liderpress

Objavljeno: 21.11.2009.
Pogleda: 515
Tagovi: devizno tržište