Europske burze pale dok švicarac ponovno skače na rekordnih 6,25 kn

 

Na europskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale, nastavljajući silaznu putanju već treći dan zaredom, jer se ulagači plaše da će se dužnička kriza proširiti i na Italiju te Španjolsku.

Talijanska kriza prijeti jače nego grčka

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je danas u 9,30 sati u minusu 1,6 posto, na 1.080 bodova, nakon što je već jučer potonuo 1,5 posto. Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 1,5 i 2,1 posto. Pad cijena dionica posljedica je strahovanja ulagača da bi dužnička kriza mogla zahvatiti i Italiju te Španjolsku, što bi snažnije uzdrmalo eurozonu nego kada je kriza izbila u Grčkoj, Portugalu i Irskoj. Nastojeći spriječiti širenje dužničke krize jučer su na hitnom sastanku ministri financija eurozone izrazili spremnost da povećaju sredstva u kriznom fondu, te da smanje kamate i produlje rokove naplate kredita. No, nisu precizirali kada to kane učiniti.

Pod najvećim je pritiskom jutros bankarski sektor. STOXX Europe 600 indeks tog sektora potonuo je 3 posto. Pritom je nastavljen pad cijena talijanskih banaka. Dionica Intesa SanPaoloa (vlasnik PBZ-a) pojeftinila je daljnjih 4,7, a UniCredita (vlasnik Zabe) 6,5 posto.  „Medvjedi su došli na svoje. Malo je razloga da bi tržište pokazalo neku snagu. Mnogi su ulagači uzdrmani jer nitko nije očekivao da bi se situacija s Italijom mogla tako brzo pogoršati“, kaže Justin Urquhart Stewart, direktor u tvrtki Seven Investment Management. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros potonuo 1,4 posto, na 9.925 bodova.

Novi rekord švicarca

Jutros je na tečajnoj listi HNB-a švicarski franak dosegao novi rekord: za jedan franak potrebno je izdvojiti 6,25kn. Svi znamo što to znači za ovomjesečne anuitete kredita, uz napomenu da se tečaj određuje u odeđenom danu u mjesecu, a ne prema najvećoj vrijednosti.

U isto vrijeme euro prema ostalim valutama tone, a zanimljivo je da smo prije tjedan dana pisali o omjeru prema dolaru, koji je bio oko 1,45 i švicarcu koji se konačno spustio ispod 6 kuna...

Vezana vijest: Švicarski franak konačno ispod 6%, euro jači od dolara 45%

Izvor: moj-bankar.hr, Liderpress.hr

Objavljeno: 12.7.2011.
Pogleda: 3122
Tagovi: krediti, makroekonomija, financijske institucije