04 lis 2010
Makroekonomija, Devizno tržište

Prošloga je tjedna na valutnim tržištima tečaj eura prema dolaru skočio na najvišu razinu u šest mjeseci, jer ulagači procjenjuju da će američka središnja banka uskoro dodatno olabaviti monetarnu politiku. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošloga tjedna 1,54 posto, na 78,06 bodova, najnižu razinu od siječnja. U cijelom rujnu taj je indeks izgubio više od 5 posto, što je njegov najveći mjesečni pad od svibnja prošle godine.

Pritom je prema europskoj valuti dolar prošloga tjedna oslabio 2,14 posto, pa je tečaj eura skočio na 1,3780 dolara, najvišu razinu od polovice ožujka.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara pala je 1,19 posto, na 83,20 jena.

Euro je, pak, ojačao prema japanskoj valuti za 1,01 posto, pa je njegov tečaj dosegnuo 114,75 jena.

Negativni podaci iz gospodarstva SAD-a

Američku valutu pritisnuli su novi negativni podaci iz gospodarstva SAD-a, koji su učvrstili očekivanja da se američka središnja banka Fed sprema ponovno uvesti mjere kvantitativnog popuštanja monetarne politike kako bi poduprla gospodarstvo.

Spekulacije u vezi s Fedovom spremnošću da poduzme takve mjere pojačane su nakon dva razočaravajuća izvješća u utorak, koja su pokazala pad cijena nekretnina i povjerenja potrošača.

- Nakon Fedove nedavne najave da je spreman ubrizgati dodatne poticaje američkom gospodarstvu na valutnim je tržištima još uvijek prisutna sklonost prodaji dolara – tumači Vassili Serebriakov iz Wells Fargo banke.

Iskre na relaciji Kina – SAD


Pritisak na dolar posljedica je, također, izjave bivšeg savjetnika kineske središnje banke da je devalvacija američke valute možda neizbježna. Washington, pak, pritišće Kinu da dopusti jačanje kineske valute.

U međuvremenu je The Wall Street Journal izvijestio da Fed razmišlja o tome da u kraćem razdoblju kupi daleko manje obveznica no što je prvobitno planirano, te da će odluka o tome ovisiti o stanju u američkom gospodarstvu.

- Svi ti istupi ukazuju na zahuktavanje valutnog rata, pri čemu bi se istup s kineske strane mogao protumačiti kao udarac SAD-u – kaže Chirs Turner iz ING-a.

više na profitiraj.hr