Erste prvi odgovara na zahtjeve građana- smanjuje se kamata na CHF za 0,35%

 

Nakon informacije iz Hrvatske udruge banaka da će banke dodatno snižavati kamate na "švicarske" stambene kredite, Erste je prva banka koja je to i učinila. Naime, dogovorene mjere pomoći građanima zaduženim u švicarcima ne pomažu puno bez da se i banke uključe sa dodatnim sniženjem kamata. Erste treći put u 12 mjeseci smanjuje kamatu, što je kumulativno sniženje od 0,9%, a kamate su tako konačno vraćene na vrijednosti prije vala podizanja.

Prema tekstu iz Business.hr-a, smanjenje kamatne stope za 0,35 postotnih bodova provest će se i za sve ostale kredite s valutnom klauzulom u CHF-u (adaptacijske, hipotekarne i konsolidacijske) te će najniže kamatne stope nakon smanjenja biti: 4,5% za stambene kredite za kupnju i izgradnju, 5,8% za adaptacijske kredite, 8,0% za konsolidacijske kredite te 8,2% za hipotekarne kredite. 

Smanjenje kamatne stope provest će se na cijelom portfelju CHF kredita od 1. listopada 2011., odnosno na anuitete koji na naplatu dospijevaju 1. studenog.

Osim najnovijeg modela olakšavanja otplate kredita za korisnike stambenih kredita korištenjem mogućnosti ugovaranja odgođenog potraživanja, Erste banka svojim klijentima i dalje nudi alternativne mogućnosti za olakšavanje otplate stambenih kredita u CHF-u, stoji u priopćenju. Klijenti tako imaju mogućnost ugovoriti produljenje roka otplate kredita te ugovoriti/povećati već ugovoreni tzv. ostatak vrijednosti kredita do maksimalno 40% ugovorene glavnice. Promjene mogu obaviti bez plaćanja naknade za promjenu uvjeta, a ako se žele vratiti na prethodne uvjete, to također mogu napraviti bez plaćanja naknade. 

Dodatno, klijentima je raspolaganju i mogućnost ugovaranja počeka tijekom otplate. Banka i dalje omogućava konverziju kredita s valutnom klauzulom u CHF-u u kredite uz valutnu klauzulu u euru, bez plaćanja naknade. Prilikom promjene valute kredita usklađuje se i visina kamatne stope te je ona koja se odobrava niža od redovne kamatne stope za stambene kredite u eurima i iznosi 5,90%. Ujedno se primjenjuje srednji tečaj na dan promjene valute kredita.

Vezana vijest: PBZ dodatno smanjuje kamatu na stambenjake u švicarcima i donosi mjere za pomoć pri otplati

Izvor: business.hr/moj-bankar.hr

Objavljeno: 24.8.2011.
Pogleda: 3884
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije