Erste Card Club dobio dozvolu za izdavanje elektroničkog novca

 

Elektronički novac omogučit će niz unaprijed plaćenih (pre-paid) proizvoda, a jedna od njegovih osnovnih karakteristika jest da bi postao platežno sredstvo, prije morate pohraniti odgovarajuću količinu stvarnog novca. Ovim odobrenjem Erste Card Club širi svoje poslovanje na niz novih usluga.

Hrvatska narodna banka nedavno je izdala rješenje Erste Card Clubu (ECC) kojim mu odobrava izdavanje elektroničkog novca i pružanje povezanih platnih usluga, čime mu omogućuje proširenje djelatnosti na izdavanje pre-paid kartica. Rješenje je doneseno temeljem Zakona o elektroničkom novcu, a njime je ujedno ECC-u odobren i nastavak dosadašnjeg obavljanja platnih usluga.

Uvođenjem zakona Hrvatska u korak Europi
Zakon o elektroničkom novcu stupio je na snagu početkom 2011., zajedno s novim Zakonom o platnom prometu kao rezultat uskladbe hrvatskog zakonodavstva zakonodavstvu EU-a.

Jedan od razloga uvođenja Zakona o elektroničkom novcu je bio i uklanjanje zapreka ulaska na tržište i lakše započinjanje obavljanja djelatnosti izdavanja elektroničkog novca. Ujedno je njime olakšan ulaz na tržište gospodarskim subjektima koje nisu banke. Istodobno s donošenjem ovog Zakona, stupio je na snagu i Zakon o platnom prometu, prema čijim je odredbama ECC napravio cijeli niz promjena u svojem poslovanju.

Novi proizvodi iz Erste Card Cluba
Nedavno su iz ECC-a izvijestili i o novom kartičarskom proizvodu - Diners Club Oryx kartici, zajedničkoj kartici Diners Cluba i Oryx Asistencije. Ona objedinjuje pogodnosti kreditne kartice i pomoći na cesti, a namijenjena je svima onima koji žele pouzdanog partnera na cesti. Korisnici ove kartice mogu je koristiti za jednokratnu i obročnu kupnju, revolving plaćanje te automatski postaju i korisnici paketa Oryx Asistencije po izboru.

 

Izvor: Moj-bankar.hr
Foto: Erste Card Club

Objavljeno: 3.2.2012.
Pogleda: 2555
Tagovi: financijske institucije