EU stavila Grčkoj na raspolaganje 30 miljardi eura

 

Prema novome, Grčkoj bi zemlje članice Eurozone stavile na raspolaganje ukupno 30 milijarda eura s kamatom od oko pet posto.

Ministri financija Eurozone odlučili su spasiti Grčku od bankrota, koji joj je zaprijetio unatoč načelnome planu pomoći dogovorenome na summitu EU 25. i 26. ožujka.

Na izvarednoj telekonferenciji koja je započela danas poslije podne, a na kojoj su sudjelovali i europski povjerenik za gospodarska i monetarna pitanja Olli Rehn te guverner Europske središnje banke Jean Claude Trichet, Njemačka je odustala od otpora kreditiranju Grčke uz kamatu nižu od tržišne, kakvu je zahtijevala odluka usvojena na summitu.
Tržišna kamata na grčke državne obveznice narasla je, naime, na neisplativih 7,36 posto. Prema novome, Grčkoj bi zemlje članice Eurozone stavile na raspolaganje ukupno 30 milijarda eura s kamatom od oko pet posto.

Pomoć Grčkoj ujedno je i spašavanje europske zajedničke valute eura koji je upravo zbog situacije s grčkim zaduživanjem tonuo sve više spram ostalih valuta, čak 6 posto u odnosu na dolar. Usto, ubrzanje pomoći EU i MMF-a dolazi i nakon što je kreditna agencija Fitch odlučila srezati rejting Grčkoj i to na BBB - , što je tek jedna razina iznad junk statusa, koji bi u blokirao bilo kakvo investiranje u grčke obveznice.

vecernji.hr

Objavljeno: 11.4.2010.
Pogleda: 1114
Tagovi: makroekonomija, krediti