ECB upozorila na moguće gubitke banaka eurozone

 

Europska središnja banka (ECB) upozorila je da bi se banke u eurozoni mogle suočiti sa čak 195 milijardi eura gubitaka po nenaplativim zajmovima u drugom valu koji bi mogao uslijediti u idućih 18 mjeseci uslijed aktualne financijske krize. Banke u eurozoni morat će na ime rezervacija za pokriće potencijalnih gubitaka po nenaplativim zajmovima ove godine izdvojiti 90 milijardi eura a iduće 105 milijardi eura, povrh otprilike 238 milijardi eura loših zajmova otpisanih krajem 2009.

To je prvi put da je ECB objavio procjene za iduću godinu.

Iako će ukupna vrijednost otpisanih loših zajmova i vrijednosnica u razdoblju od 2007. do kraja ove godine najvjerojatnije biti manja nego što se ranije prognoziralo, otpisi u ovoj i idućoj godini mogli bi biti i veći ako povećani rizici vezani uz državne dugove i utjecaj državnih mjera štednje pogode gospodarski rast, objavio je ECB u najnovijem izvješću o financijskoj stabilnosti.

Porasla vrijednost obveznica država eurozone

ECB je nadalje izvijestila da je povećala kupovine obveznica država eurozone, pa je do 28. svibnja njihova vrijednost dosegnula 35 milijardi eura, nasuprot 26,5 milijardi u tjednu ranije.

Nije detaljnije objavila o kojim je državama riječ, no dužnosnici ECB-a kažu kako se većinom radi o obveznicama južnoeuropskih zemalja koje su najteže pogođene krizom.

ECB je 3. svibnja počeo kupovati obveznice zemalja članica eurozone, uglavnom grčke, portugalske i španjolske, kako bi umirio tržišta i podupro 750 milijardi eura vrijedan paket stabilizacijskih mjera, koji su zajednički dogovorili Europska unija i Međunarodni monetarni fond (MMF).

izvor: www.profitiraj.hr

Objavljeno: 1.6.2010.
Pogleda: 1804
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije