EBRD upozorio na opasnost bijega ulagača iz Mađarske i cijele regije

 

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) upozorila je u utorak da bi se opasnost bijega ulagača i prodaje imovine zbog nepopustljivosti Budimpešte u sporu s međunarodnim zajmodavcima oko fiskalne reforme i poreza na banke mogla proširiti na cijelu regiju.

- Slučaj Mađarske uključuje rizik zaraze ostalih istočnoeuropskih zemalja, koje se ipak mogu zaštititi u onoj mjeri u kojoj nastave provoditi reforme i preustroj, – kazao je u razgovoru za duesseldorfski poslovni dnevnik Handelsblatt predsjednik EBRD-a Thomas Mirrow.

Ne odustaju od poreza na banke

- Mislim da će mađarska vlada narednih tjedana s Međunarodnim monetarnim fondom dogovoriti rješenje, – dodao je.

Mađarska vlada zasad pak ne signalizira da je spremna odustati od poreza na banke o kojem bi se ovog tjedna trebalo glasati u parlamentu. Tim porezom Budimpešta u ovoj i sljedećoj godini namjerava prikupiti 200 milijardi forinti.

MMF i EU poručili su Budimpešti da mora srezati potrošnju kako bi u ovoj godini srezala proračunski manjak na 3,8 posto a u idućoj na 3,0 posto BDP-a.

Forinta stabilno

Forinta se stabilizirala nakon što je u ponedjeljak potonula više od tri posto prema euru slijedom objave vijesti o obustavi pregovora mađarske vlade i međunarodnih zajmodavaca o novim tranšama kredita koje su uvjetovane sređivanjem stanja u mađarskim javnim financijama.

Vlada je na aukciji trezorskih zapisa s rokom dospijeća od tri mjeseca prikupila 35 milijardi forinti, umjesto planiranih 45 milijardi. Ukupna je vrijednost ponuda iznosila 52,5 milijardi forinti a prosječni prinos poskočio je na 5,47 posto, s 5,28 posto u ožujku.

izvor: profitiraj.hr

Objavljeno: 20.7.2010.
Pogleda: 895
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije