EBRD u Hrvatskoj – ulaganja u idućih pet godina prva točka dnevnog reda

 

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) ovaj tjedan u Zagrebu održava svoju Godišnju skupštinu s jasnim fokusom na to kako će EBRD nastaviti podržavati istočnu Europu koja se nastoji izvući iz najgore recesije u više desetljeća, izvijestili su danas iz EBRD-a. Na prvome mjestu dnevnoga reda EBRD-ove konferencije, 14. i 15. svibnja, bit će planirana ulaganja u idućih pet godina i na koji će način ona biti usmjerena na dodatno jačanje te regije primjenom lekcija naučenih iz globalne krize.

Velika potražnja za EBRD-ovim financiranjem

Budući će oporavak vjerojatno biti sporadičan i produljen, a ulagači iz privatnog sektora i dalje rezervirani, očekuje se nastavak visoke potražnje za EBRD-ovim financiranjem.

Vijeće guvernera EBRD-a na Godišnjoj će skupštini u Zagrebu donijeti odluku o predloženom povećanju bančinog kapitala za 50 posto na 30 milijardi eura, što bi omogućilo povećanje potencijala te banke za financiranje do 2015. godine, ističe se u priopćenju.

Primjena lekcija krize

Ta bi sredstva bila između ostaloga usmjerena na pokušaj primjene lekcija naučenih u krizi, kroz prilagodbu ulaganja novom planu rasta (New Growth Agenda) te regije radi rješavanja neravnoteža u gospodarstvima koje su tijekom proteklih 18 mjeseci izbile na površinu.

Novi plan rasta, kojeg predlaže predsjednik EBRD-a Thomas Mirow, nastojat će rješavati neravnoteže poput neujednačene dostupnosti domaćih i vanjskih izvora financiranja, potrebe za pojačanom energetskom učinkovitošću radi ostvarenja dugoročnog konkurentnog uspjeha i zaustavljanja rasta razine emisija štetnih plinova, uz pojačan naglasak na ulaganja u korporativnom sektoru s ciljem dodatne diversifikacije gospodarstava.

EBRD će na Godišnjoj skupštini predstaviti inicijativu, na kojoj radi u koordinaciji s komercijalnim bankama, regulatorima i drugim međunarodnim financijskim institucijama, usmjerenu na poticanje razvoja lokalnih valutnih i domaćih tržišta kapitala.

više na www.profitiraj.hr

Objavljeno: 13.5.2010.
Pogleda: 1512
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije