22 pro 2015
Financijske institucije, Krediti

Kreditno financiranje od 20 milijuna eura omogućit će Erste banci dodatne izvore za podršku malih i srednjih poduzeća, a dodatnih 10 milijuna eura namijenjeno je ostvarivanju ušteda energije stambenih zgrada.

 

 

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisuje s Erste&Steiermaerkische Bank d.d. u Hrvatskoj dva ugovora o kreditu od kojih je jedan namijenjen za jačanje mikro, malih i srednjih poduzeća, a drugi za poticanje ulaganja u energetsku učinkovitost stambenih objekata.

Kreditno financiranje od 20 milijuna eura omogućit će Erste banci dodatne izvore za podršku malih i srednjih poduzeća koja značajno doprinose ekonomskom oporavku zemlje, a kojima i dalje pristup financiranju predstavlja izazov.

Dodatnih 10 milijuna eura koji se plasiraju u sklopu 60 milijuna eura vrijednog programa Banke za financiranje održive energije stambenog sektora u Hrvatskoj ("Croatia Residential Sustainable Energy Financing Facility – CroSEFF") namijenjeno je za ostvarivanju ušteda energije stambenih zgrada. Ovim ugovorim, Erste banka postaje prva banka koja će se pridružiti CroSEFF programu.

"Pozdravljam ove dvije inicijative koje su bitne za ostvarenje održivog razvoja. Kreditne linije podržavaju konkurentnost privatnog sektora koji je sačinjen uglavnom od malih poduzeća, kao i usvajanje boljeg odnosa prema energiji, a koji će dovesti do značajnih energetskih ušteda te ublažiti utjecaj na okoliš, rekla je Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku.

“Mala i srednja poduzeća kao generator gospodarskog rasta jedan su od najvažnijih segmenata naše poslovne strategije. To se očituje i kroz činjenicu da smo banka koja ih u relativnim omjerima najviše prati na hrvatskom tržištu. Također, činjenica je da postoji značajan potencijal za financiranje projekata energetske učinkovitosti, posebno kada je riječ o stambenom sektoru. Zato nam je iznimno drago da smo prva banka u Hrvatskoj koja se pridružuje CroSEFF programu“, naglasio je ovom prigodom predsjednik Uprave Erste banke Christoph Schoefboeck.

Erste banka je treća najveća banka u Hrvatskoj s tržišnim udjelom od 15 posto. Dugogodišnji je partner EBRD-a s kojim je u protekle tri godine uspješno provela tri projekta: kreditna linija za financiranje mikro, malih i srednjih  poduzeća potpisana je 2012., kreditna linija za održivu energiju u sklopu WeBSEFF programa potpisana  je 2014., a u svibnju 2015. godine, Erste banka se pridružila EBRD-ovom TFP programu za poticanje vanjskotrgovinskog poslovanja i regionalne trgovinske razmjene.

EBRD je kao investitor aktivan u Hrvatskoj još od stjecanja neovisnosti, te je dosad uložio oko 3,22 milijarde eura u 178 projekata. Aktivnosti EBRD-a pokrivaju sva područja gospodarstva, a osobito infrastrukturu, tvrtke, financijske institucije i energetske sektore.  

 

Izvor: www.banka.hr