Dun & Bradstreet: zaključenje pregovora za pristupanje EU u lipnju ključno je za ekonomski napredak

 

U najnovijem izdanju publikacije International Risk & Payment Review koja obuhvaća rizike poslovanja u 132 države svijeta, najstarija bonitetna kuća na svijetu, Dun & Bradstreet i dalje Hrvatsku svrstava u zemlje sa blagim rizikom ulaganja.

Rejting je povećan Kolumbiji (dobri ekonomski pokazatelji te fiskalna i monetarna politika), Švedskoj (snažan ekonomski rast te stabilne javne financije), Francuskoj (povećanje domaće i strane potražnje) i Mianmaru (rast BDP-a) a snižen je Portugalu (politička kriza, zaduženost), Islandu (zaduženost) i Siriji (politička i sigurnosna kriza).

D&B u svom izvješću opisuje vladin prijedlog ekonomskog zakona kojim bi se smanjio udio sive ekonomije. Prema procjenama Svjetske banke, siva ekonomija čini 35% BDP-a što je značajno više od srednjoeuropskog prosjeka. Time bi državna imala korist putem zarada od poreza i veće zaštite potrošača.

Zaključenje pregovora za pristupanje EU, koje se očekuje u lipnju sve više se čini nerealno. Samim time postavlja se pitanje ulaska u EU u 2012 godini. Iako je Hrvatska zatvorila 28 od 35 poglavlja, u izvještaju Europske komisije u ožujku navodi se kako je potrebno još dosta rada kako bi se zaključili pregovori. Glavni problem i dalje ostaju sudstvo, korupcija, neriješeni ratni zločini i povratak izbjeglica te restrukturiranje i privatizacija brodogradilišta.

Ukoliko Hrvatska ne uspije završiti pregovore lipnju, mogu se očekivati negativne posljedice. Talijanski ministar Franko Frattini izjavio je kako je EU pomalo “umorna” od konstantnog proširivanja, te ukoliko Hrvatska ne zaključi pregovore do lipnja, moglo bi se dogoditi da će njen ulazak biti odgođen sve dok susjedne zemlje nisu spremne za ulazak. Također, Hrvatska bi mogla ostati bez 1,5 bilijuna Eura iz Eu fondova jer će 2012 EU finalizirati plan budžeta od 2014 do 2020, pa ukoliko Hrvatska neće biti članica, neće moći biti uključena u kalkulaciju budžeta, nego će samo primati manje i povremene iznose prilikom pridruživanja. Isto tako, moguće ne zaključenje pregovora utjecati će i na stabilnost vlade. Demonstarcije dijeljem zemlje stvaraju veliki pritisak na premijerku da zaključi pregovore u lipnju. Eventualni prijevremeni izbori samo bi dodatno odgodili pristupanje EU zbog administracije. Također, navodi se i da pada potpora građana za pristupanje EU, ali D&B vjeruje da će Hrvatska svakako ući u EU, pa čak i ako se pregovori ne završe u lipnju.

Pozitivno, ekonomski izgledi su se poboljšali. BDP je u prošloj godini pao za 1,2% što je manje od 1,5% koliko je D&B predviđao. Isto tako, zbog slabije kune, smanjuje se i vanjski deficit. Zbog tih ali i ostalih ekonomskih pokazatelja, D&B je revidirao procjenu rasta BDP-a za ovu godinu na 1,5% a 2,2% za 2012. Ipak, D&B i dalje iskazuje zabrinutost zbog visoke nezaposlenosti koja je najveća u zadnjih osam godina.

izvor: BonLine

Objavljeno: 11.5.2011.
Pogleda: 1841
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije