Dun & Bradstreet: politička nestabilnost negativno utječe na rejting

 

U najnovijem izdanju publikacije International Risk & Payment Review koja obuhvaća rizike poslovanja u 132 države svijeta, najstarija bonitetna kuća na svijetu, Dun & Bradstreet promijenila je trend iz rastućeg u padajući, ostaviši rejting DB3d čime je Hrvatska svrstana na samo dno zemalja s blagim rizikom poslovanja.

U regiji nije bilo promjena rejtinga, ali ga je bilo u Čileu, Ekvadoru, Hong Kongu, Islandu, Irskoj, Nigeriji, Švicarskoj i Ugandi.

Politička nestabilnost te sve veće nepovjerenje vladi rezultiralo je promjenom trenda rejtinga. Koalicija gubi potporu, dok premjerki Jadranki Kosor pada popularnost unatoč tome što nije rezala troškove plaća, mirovina i socijalnih davanja u rebalansu buđeta. Pad popularnosti premjerki otežava i upravljanje HDZ-om koji više nije u istom sastavu kao na prošlim izborima.

U međuvremenu BDP je zabilježio pad šesti kvartal zaredom. Ukupno 2,5% u odnosu na godinu ranije. Uz pad BDP-a, bilježi se i pad investicija i potražnje. Kako bi oživjela ekonomiju, vlada je stavila u proceduru nekoliko investicijskih projekata koje bi trebala izvoditi javna poduzeća. D&B je skeptičan oko izvedbe tih projekata zbog nedostatka sredstava i birokratkskih zapreka. Također, vlada je najavila prodaju manjinskih udjela u državnim poduzećima kako bi privela pregovore oko pristupanja EU pri kraju.

Pozitivno, Europska Investicijska Banka će osigurati 200 milijuna eura za poboljšanje infrastrukturne prije ulaska u EU. 

izvor: Bonline d.o.o.

Objavljeno: 8.11.2010.
Pogleda: 1344
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije