Dun & Bradstreet: investicijska klima u Hrvatskoj i dalje nepovoljna

 

U najnovijem izdanju publikacije International Risk & Payment Review koja obuhvaća rizike poslovanja u 132 države svijeta, najstarija bonitetna kuća na svijetu, Dun & Bradstreet dodjeljuje Hrvatskoj i dalje rejting DB3d (trend je i dalje rastući). Tim rejtingom Republika Hrvatska svrtana je u zemlje s blagim rizikom poslovanja.

Što se regije tiče, Slovenija ostaje na prvom mjestu sa rejtingom DB2c, a slijede ju Italija DB3a, Mađarska DB4a, Albania DB4a, Makedonija DB4b, Srbija DB4d i BIH DB6a.

Rejting se promijenio samo Vietnamu sa DB4d na DB5a, a u svim ostalim zemljama rejting je ostao isti.

Ekonomska situacija u državi i dalje je neizvjesna. Vlada je revidirala proračunski plan za 2010 godinu te tako sada deficit iznosi 4,2% BDP-a, što je više od planiranih 2,5%. Novim proračunskim planom vlada je revidirala visinu plaća i troškova mirovina, socijalnih davanja i subvencija za poljoprivredu. Novi proračunski plan također povećava poreze na duhan i gorivo. D&B smatra kako vlada rebalansom nije smanjila niti jedan važniji trošak, već je podlegla pritisku javnog sektora i Hrvatske seljačke stranke kojoj nije bilo u interesu smanjenje poticaja na poljoprivredu. Time je vlada propustila šansu da stvori bolju investicijsku klimu, smatra D&B. Također, D&B smatra da su male šanse da vlada napravi mirovinsku reformu prije izbora. Budžetski deficit dovodi Hrvatsku u vrlo neugodnu poziciju što se tiče investicijske klime, a i očekuje se povećanje javnog i vanjskog duga.

U međuvremenu BDP pada već šest kvartala za redom, pa potreba za poticanjem stranih investicija postaje sve veći imperativ. Investicije su nažalost u padu a kao razlog D&B navodi nedostatak plana industrijskog razvoja, pretjerane troškove rada, velike administrativne barijere i ostale prepreke u usporedbi sa susjednim zemljama.

Pozivitnim D&B smatra nastojanje države da poboljša turističku infrastrukturu. Kredit od 8 milijuna eura od Europske banke za rekonstrukciju i razvoj za izgradnju novog pristaništa u Dubrovniku D&B smatra dobrim potezom za zemlju u kojoj je turizam jedna od najvažnijih gospodarskih grana.

Također, pozitivan potez Hrvatske, Srbije i Slovenije je formiranje zajedničkog željezničkog poduzeća kako bi se smanjili troškovi transporta i skratilo vrijeme te pojednostavili carinski postupci.

izvor: BonLine

Objavljeno: 7.10.2010.
Pogleda: 942
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije